Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Δημοσκόπηση: Ο Ζέντερ κερδίζει εκλογές - ο Λάσετ χάνει από τους πράσινους

Ο επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ συνεχίζει να λαμβάνει τα υψηλότερα ποσοστά στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερες υποψήφιος καγκελάριος σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv. 

Προηγείται μάλιστα στις προτιμήσεις όλων των ψηφοφόρων ακόμα και του αδελφού Χριστιανοδημoκρατικού κόμματος (CDU) που Πρόεδρος είναι ο Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με την  δημοσκόπηση 

το 38% θα ψήφιζε τον Ζέντερ αν οι αντίπαλοί του ήταν ο ένας εκ των δυο

προέδρων των Πρασίνων (Die Gruenen) Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς. Σε αυτήν την περίπτωση ο Χάμπεκ θα ελάμβανε το 19% και ο Σολτς το 13%.

Σημείωνεται ότι οι Πράσινοι δεν έχουν ακόμη ορίσει υποψήφιο Καγκελάριο ενώ το SPD έχει ορίσει τον Ολαφ Σολτς.

Εάν υποψήφια των Πρασίνων ήταν η επίσης πρόεδρος του κόμματος Αναλένα Μπέαρμποκ και των Σοσιαλδημοκρατών ο Όλαφ Σολτς, ο Ζέντερ θα προηγείτο και πάλι με 39%, ενώ την Μπέαρμποκ θα ψήφιζε το 20% και τον Σολτς το 14%. .

Χάνει ο Λάσετ

Αν τα δύο αδελφά συντηρητικά κόμματα (CDU/CSU) κατέβαιναν στις προσεχείς εθνικές εκλογές με υποψήφιο καγκελάριο τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και πρόεδρο του CDU Άρμιν Λάσετ, τότε και οι δύο δυνητικοί υποψήφιοι των Πρασίνων θα προηγούνταν.

Στην περίπτωση που υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων ήταν ο Χάμπεκ θα τον ψήφιζε το 22%, ενώ τον Λάσετ και τον Σολτς το 17% αντίστοιχα.

Αν ήταν υποψήφια των Πρασίνων η Μπέαρμποκ θα ελάμβανε το 23%, ο Σολτς 17% και ο Λάσετ 16%.


Στην δημοσκόπηση αυτή τα ποσοστά όλων των κομμάτων παραμένουν σταθερά πλην του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο χάνει μία ποσοστιαία μονάδα.

Τα δύο αδελφά κόμματα CDU και CSU προτιμά το 27% των ψηφοφόρων, το SPD το 15%, το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) το 10%, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) το 7%, τoυς Πράσινους το 23%, το AfD το 10% και άλλα κόμματα το 8% .

Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 21%, ποσοστό το οποίο είναι όμως μικρότερο από τους μη ψηφίσαντες στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 (23,8%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.