Στο πρωτοσέλιδο κεντρικό ρεπορτάζ της χθεσινής κυριακάτικης WELT (Welt am Sonntag), που υπογράφουν ο πολιτικός συντάκτης Marcel Leubecher και ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες Christoph Schiltz, αναφέρονται τα εξής:
// Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτείνει στην Αθήνα να αναλάβει μέρος του κόστους για την διαμονή μεταναστών. Ο στόχος είναι οι αιτούντες άσυλο που παραμένουν στη Γερμανία, αλλά αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα, να μεταφερθούν και πάλι εκεί. Όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό Υπ. Εσωτερικών στην εφημερίδα, «πρότεινε στην Ελλάδα να στηρίξει ανάλογη διαμονή και περίθαλψη των δικαιούχων προστασίας και πρέπει να επιστραφούν από τη Γερμανία με δικούς του πόρους». Η Γερμανία «θα ήταν σε θέση να διασφαλίσει ανάλογη στήριξη πολύ σύντομα, μόλις η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί την προτεινόμενη στήριξη». Μεταξύ άλλων, η πρόταση αφορά την ενοικίαση ελληνικών ξενοδοχείων για πρόσφυγες που επιστρέφουν από τη Γερμανία, όπως πληροφορήθηκε η WELT AM SONNTAG από ηγετικά στελέχη του Υπουργείου.
Το υπόβαθρο έχει ως εξής: Εκτός από το συνεχιζόμενο μη επιτρεπόμενο ταξίδι αιτούντων άσυλο, φτάνουν εν τω μεταξύ στη Γερμανία περίπου 1000 πρόσφυγες το μήνα, που αναγνωρίστηκαν ήδη ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά παρ’ όλα αυτά υποβάλλουν νέες αιτήσεις. Δεν επαναπροωθούνται, κυρίως επειδή, όπως αποφαίνονται γερμανικά δικαστήρια, κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκή περίθαλψη ή ακόμα και να μείνουν άστεγοι. Η Αθήνα διαψεύδει. Από τις αρχές του 2020 επεστράφησαν στην Ελλάδα μόνο τέσσερα άτομα.
Η βελτίωση της περίθαλψης στη χώρα είναι η μοναδική δυνατότητα αντίδρασης προς το παρόν στη δευτερογενή μετανάστευση. Θεωρητικά μεν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να δυσκολέψει την είσοδο στη χώρα ή να ελαχιστοποιήσει τα κίνητρα μειώνοντας δραστικά τις κοινωνικές παροχές. Αλλά η κυβέρνηση του μαυρο-κόκκινου συνασπισμού δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτά τα δύο κλασικά εργαλεία κρατικής ρύθμισης της μετανάστευσης.
Η Ελλάδα εν τω μεταξύ αποφασίζει γρήγορα για αιτήσεις ασύλου και εφαρμόζει όλο και περισσότερο μια ρύθμιση «σύμφωνα με την οποία οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να παραμείνουν περισσότερο στα καταλύματα που τους παραχωρούνταν μέχρι τώρα», όπως αναφέρει μια εσωτερική ανάλυση της κατάστασης. Μετά την αναγνώρισή τους οι πρόσφυγες επιτρέπεται κατά κανόνα – σύμφωνα με το ισχύον επί του παρόντος ευρωπαϊκό δίκαιο – να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε άλλα κράτη μέλη, αν δεν θέλουν να παραμείνουν εκεί περισσότερο από 90 μέρες το εξάμηνο. Πολλοί πρόσφυγες κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας για να ζητήσουν ξανά άσυλο στη Γερμανία.
Ο έλληνας Υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «έκλεισε ήδη 70 δομές φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα». Πρόσθεσε δε ότι στη χώρα του μειώθηκε ο αριθμός των αιτούντων άσυλο και προσφύγων που διέμειναν εκεί από 92.000 σε 50.000, «επειδή αναχωρούν αεροπορικώς περισσότεροι μετανάστες από όσους έρχονται».
Κατά το πλείστον οι αναγνωρισθέντες στην Ελλάδα αναχωρούν αεροπορικώς απευθείας για τη Γερμανία ή κάνουν μια παράκαμψη μέσω Βαρσοβίας, Βασιλείας ή Άμστερνταμ, όπως αναφέρουν αστυνομικοί που ασχολούνται με αυτά. Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες οδηγούνται τις περισσότερες φορές σε μια δομή πρώτης υποδοχής και παρακαλούν να τους δοθεί άσυλο. Μετά από δεκαήμερη καραντίνα, κατά την οποία καταγράφονται, υποβάλλουν επί τόπου και επισήμως αίτηση ασύλου. Κατά κανόνα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF) απαντά αμέσως ότι η αίτηση ασύλου του αναγνωρισθέντος στην Ελλάδα αναστέλλεται, δηλαδή δεν τυγχάνει επεξεργασίας για εύλογο χρόνο. Μετά από περίπου τρεις έως έξι μήνες στη Γερμανία, οι νεοαφιχθέντες κατανέμονται τελικά σε δήμους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της WELT AM SONNTAG, η Γερμανία έρχεται πρώτη στην ΕΕ με 26.240 αιτήσεις ασύλου κατά τους τρεις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (20.477) και την Ισπανία (13.034). Τελευταίες έροχνται η Εσθονία με 11 και η Ουγγαρία με οκτώ αιτήσεις. Η αυστηρά αντιμεταναστευτική γραμμή του ουγγρικού κόμματος Fidesz φαίνεται – τουλάχιστον κατά την άποψη του Π/Θ Viktor Orbán – να αποδίδει. 41% των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι Σύροι, ακολουθούμενοι από Αφγανούς (14%) και Ιρακινούς (7%). Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο υπεβλήθησαν 102.674 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ μαζί με την Ελβετία και τη Νορβηγία. Αυτό σημαίνει μείωση μεγαλύτερη του 1/3 έναντι του ίδιου περσινού χρονικού διαστήματος, που πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην πανδημία του κορωνοϊού.
Από τον Ιανουάριο 2021 μεταφέρθηκαν 3.225 μετανάστες μόνο από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Τώρα πλέον, οι Έλληνες το κάνουν αυτό όλο και πιο έντονα, για να εκτονώσουν την πίεση στα νησιά. Ωστόσο, ουσιαστικό συστατικό της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ήταν ότι οι μετανάστες οφείλουν να παραμένουν στα νησιά, για να μη συνεχίζουν το ταξίδι τους και να μη δημιουργούνται κίνητρα για να τους μιμηθούν κι άλλοι. //
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.