Ακολουθεί η συζήτηση:
Τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στη
ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων.Αναπόφευκτα, οι εκδηλώσεις μας με την παρουσία των μελων μας δεν πραγματοποιούνται πλέον. Ένα παράδειγμα είναι η παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας.
Έχουμε περιορίσει τις δραστηριότητές μας στην διδασκαλία μέσω διαδικτύου των Ελληνικών, τόσο στα παιδιά της Ομογένειας, όσο και στους Ιταλούς ενήλικες. Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας λειτουργεί Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, με απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, ενώ είναι και εξεταστικό κέντρο αναγνωρισμένο από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα της Θεσσαλονίκη.
Μια σημαντική επίπτωση που είχαμε φέτος είναι η αδυναμία μας να στήσουμε έκθεση για τα 200 χρόνια για την Ελληνική Επανάσταση. Ελπίζουμε, εάν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν, να μπορέσουμε να την εγκαινιάσουμε μετα το καλοκαίρι.
Είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους
Οι διαδικτυακές δράσεις αποδίδουν στον εκπαιδευτικό τομέα. Φέτος, είχαμε αύξηση στο αριθμό ατόμων που παρακολουθούν τα μαθήματά μας Ελληνικών.
Δυστυχώς οι διαδικτυακές δράσεις δεν βοηθούν στην επαρκή διατήρηση της επαφής της Κοινότητάς μας με τα μέλη μας, ειδικά με εκείνα που έχουν κάποια δυσκολία στην χρήση των νέων πληροφορικών μέσων. Για αυτό τον λόγο ευελπιστούμε ότι αύτη η δύσκολη περίοδος που βιώνει η ανθρωπότητα θα λήξει σύντομα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα.
Οι επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων;
Πιστεύω ότι η χρήση του διαδικτύου στον εκπαιδευτικό τομέα θα συνεχιστεί και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η διοικητική μας περιφέρεια είναι μεγάλη και έχουμε άτομα που διαμένουν πολλά χιλιόμετρα μακρυά από τους χώρους όπου διδάσκουμε τα Ελληνικά και για αυτό τον λόγο βολεύει η διδασκαλία μέσω διαδικτύου.
Όσον αφορά τις άλλες μας δραστηριότητες, ειδικά τις πολιτιστικές, η λύση του διαδικτύου δεν θα κρατήσει. Το ίδιο αφορά και τις συνεστιάσεις που τόσο πολύ νοσταλγούν πολλά από τα μέλη μας.
Πείτε μας λίγα λόγια για την Κοινότητα και τον Ελληνισμό της περιοχής σας.
Η Κοινότητα μας ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια και έχει έδρα την Νάπολη, την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ιταλίας. Η δράση της είναι πολύ πλούσια, ειδικά στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα με την διοργάνωση μαθημάτων ελληνικών σε όλα τα επίπεδα, εξετάσεις ελληνομάθειας, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, εκδρομές και συνεστιάσεις.
Τα μέλη μας είναι Έλληνες (κυρίως από Πελοπόννησο, Κρήτη, Αθήνα και Μακεδονία) ξενιτεμένοι που αποφάσισαν να ζήσουν στην περιοχή μας για διαφόρους λόγους (επαγγελματικούς, οικογενειακούς, κτλ), ή Ιταλοί ελληνικής καταγωγής.
Η Κοινότητάς μας πρωτοπόρησε στην διοργάνωση και προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κάθε 9 Φεβρουαρίου, μία ιδέα του καθ. Γιάννη Κορίνθιου που υπήρξε πρώην Πρόεδρος της Κοινότητάς μας όπως και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
Επιπρόσθετες πληροφορίες για την Κοινότητά μας θα τις βρείτε στο ιστότοπό μας www.comunitaellenicanapoli.it.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.