«Τα χωρίς Covid νησιά θα μπορούσαν να διασώσουν την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο»
«Η Ελλάδα επιδιώκει να έχει χωρίς κορωνοϊό πολλά μικρά τουριστικά νησιά. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη Μεσόγειο»
Το άρθρο γνώμης του Andrea Montanino, επικεφαλής οικονομολόγου της Cassa Depositi e Prestiti και επικεφαλής του Fondo Italiano d’Investimento στην στήλη της ε/φ «Homo Oeconomicus» αναφέρει τα εξής:
//Η άνοιξη ανθίζει και το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά. Όχι μόνο για τους ανθρώπους που αναζητούν την ανάπαυση, αλλά και για ένα μεγάλο και σημαντικό κλάδο γίνεται πιεστικό το ερώτημα: Θα είναι μια ακόμα καλοκαιρινή σεζόν χωρίς τουρισμό;
Πολλά θα εξαρτηθούν από τρεις παράγοντες: Την ταχύτητα της εκστρατείας των εμβολιασμών στις επιμέρους χώρες, την διάθεση όσων έχουν επιτέλους εμβολιαστεί να ταξιδέψουν και πάλι, και τέλος από την προθυμία των χωρών και περιοχών υποδοχής να ανοίξουν και πάλι για ξένους και τουρίστες γενικά.
Και οι τρεις προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση ενός τομέα που σε κάθε περίπτωση παράγει το 10% του ΑΕΠ στην ΕΕ και στον οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες λόγω του κορωνοϊού.
Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, εκτιμά ότι το 2020 υπήρξαν περίπου 1,5 δις λιγότερες διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα απ’ ό,τι το 2019, μείωση της τάξης του 54%. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, όπου ο τουρισμός από το εξωτερικό αποτελεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι και μια θετική καλοκαιρινή περίοδος είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και την επιτάχυνση της ανάκαμψης.
Προκειμένου να δοθεί περισσότερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους να πάνε στις διακοπές και να φιλοξενήσουν τουρίστες, μια επιλογή είναι η δημιουργία τουριστικών ζωνών χωρίς Covid. Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, το Καστελόριζο έγινε το πρώτο νησί της Ελλάδας εντελώς χωρίς κορωνοϊό. Μέχρι το τέλος Απριλίου, η Ελλάδα στοχεύει να έχει 70 νησιά χωρίς Covid, όλα με λιγότερους από 3.000 κατοίκους.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εκστρατείας που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση με προτεραιότητα στην ανοσοποίηση μικρών νησιών, συνήθως τουριστικών προορισμών, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη θερινή περίοδο και να θέσουν και πάλι σε κίνηση τον τουρισμό χωρίς κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό.
Αυτό το μοντέλο ενδεχομένως ενδείκνυται και για άλλα νησιά της Μεσογείου που είναι πιο εύκολο να απομονωθούν: Σκεφτείτε τις Βαλεαρίδες Νήσους, τις Αιολίδες Νήσους ή άλλους δημοφιλείς προορισμούς για Ευρωπαίους και Αμερικανούς.
Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει διπλή θετική επίδραση: Πρώτον, θα επαναφέρει ορισμένες περιοχές της ΕΕ στην κανονικότητα, γεγονός που θα μειώσει την πίεση σε σχέση με την αναγκαία οικονομική υποστήριξη και την ιατρική περίθαλψη.
Δεύτερον, θα παράξει φορολογικά έσοδα που θα συνοδεύσουν την ανάκαμψη αυτών των περιοχών και θα ωφελήσουν τα κλονισμένα δημόσια οικονομικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να υποστηρίξει την δημιουργία μίας ομάδας νησιών χωρίς κορωνοϊό, θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος και να παραμείνει μέλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.