Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Αίγυπτος: Oι μούμιες 22 φαραώ μεταφέρθηκαν στο νέο «σπίτι» τους στο Κάιρο


Είκοσι δύο άρματα, που μετέφεραν τις μούμιες βασιλιάδων και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου, παρέλασαν απόψε το βράδυ στους δρόμους του Καΐρου, σε ένα φαραωνικό θέαμα, για να πάνε στο καινούριο «σπίτι» τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC).

H πομπή των 18 βασιλιάδων και των τεσσάρων βασιλισσών, κυρίως του Νέου Βασιλείου, συνοδευόταν από ένα εντυπωσιακό θέαμα: προπορεύονταν άρματα που τα έσερναν άλογα και γυναίκες, ντυμένες με κοστούμια της αρχαίας Αιγύπτου ενώ δεξιά και αριστερά στον δρόμο άνδρες χτυπούσαν ταμπούρλα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση αυτή, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Μοχάμεντ Μουνίρ.

Οι 22 μούμιες ανακαλύφθηκαν κοντά στο Λούξορ μετά το 1881 και οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν φύγει από την πλατεία Ταχρίρ από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τη δεκαετία του 1950 ήταν εκτεθειμένες σε μια μικρή αίθουσα, όμως στο NMEC θα διατηρούνται σε σύγχρονες προθήκες ώστε να ελέγχεται καλύτερα η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου, εξήγησε η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας Σαλίμα Ικράμ. Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.

AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.