«Ένας ιός ο οποίος μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών ζώων δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Δεν είναι δυνατή, επομένως, η εξάλειψη τoυ
κορονοϊού και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του», είπε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ, προέδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στο 127ο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας στη Στουτγκάρδη.«Γενικώς, η κτηνοτροφία και το εμπόριο ζώων πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών. Ιδίως το παράνομο εμπόριο ζώων είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα», τόνισε o Βίλερ, ο οποίος είναι κτηνίατρος.
Προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: «Παθήσεις όπως το θερμικό στρες, τα προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας και ο καρκίνος του δέρματος αυξάνονται ήδη, αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα, όπως είναι για παράδειγμα τα κουνούπια και τα τσιμπούρια θα γίνουν επίσης πιο συχνές ως αποτέλεσμα των αλλαγών στους βιοτόπους και της μικρότερης βιοποικιλότητας. Αναμένω επίσης προβλήματα εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει δυσκολότερη την παροχή πόσιμου νερού. Επίσης και η μειωμένη ποιότητα του νερού στα κολυμβητήρια οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα», πρόσθεσε.
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων κορονοϊού, οι γερμανικές κλινικές αναμένουν νέο υψηλό των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήδη από τον Απρίλιο.
«Εκτιμούμε ότι στο εξής θα δεχόμαστε 50 έως 100 νέους ασθενείς Covid 19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθημερινά σε όλη τη Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (Divi) Γκέρνοτ Μαρξ, σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».
Ο πρόεδρος της Divi προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ασθενών Covid 19, οι οποίοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι πιθανό να αυξηθεί σε περίπου 6.000 τον Απρίλιο. Επί του παρόντος είναι πάνω από 4.600. Ενόψει αυτής της δραματικής εξέλιξης, ο Μαρξ ζήτησε «να επιβληθεί αυστηρό lockdown το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση είναι πραγματικά, πολύ πιεστική», τόνισε.
«Η θερμή παράκλησή μας είναι να υιοθετήσουν οι πολιτικά υπεύθυνοι τις προγραμματισμένες αλλαγές στον νόμο για την Προστασία των Λοιμώξεων ει δυνατόν αυτήν την εβδομάδα». Χρειάζονται 12 έως 14 ημέρες έως ότου γίνουν αισθητά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα μέτρα τα οποία θα προβλέπει ο νόμος. Εάν ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίσει να αυξάνεται, αυτό θα ήταν ένα τεστ αντοχής όχι μόνο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για ολόκληρο το σύστημα υγείας», προειδοποίησε ο Μαρξ.
Τόνισε επίσης, ότι «ει
σάγονται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία κατά πολύ νεότεροι ασθενείς με κορονοϊό από ό,τι σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Πολλοί άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών υποφέρουν από την σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Στο πρώτο κύμα, οι ασθενείς κάτω των 50 ετών εξακολουθούσαν να αποτελούν εξαίρεση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής.
Υποστήριξε τέλος το αίτημα για διεύρυνση του χρονικού ορίου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολιασμού: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ορισμένη προστασία για περίπου 12-14 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Περισσότεροι πρώτοι εμβολιασμοί σε μικρότερο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν επομένως να σημαίνουν μια σαφή ανακούφιση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εάν αυτά τα συμπεράσματα των μελετών επιβεβαιωθούν στην πράξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.