Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ο Söder προτιμά τον συνασπισμό με τους Πράσινους

Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο Söder δήλωσε ότι «δεν είναι πεπεισμένος για τους λόγους της υποψηφιότητας του Laschet». Ο ίδιος και ο Laschet έχουν «διαφορετική κατανόηση της δημοκρατίας και του προγράμματος», όπως είπε. Ωστόσο, δεν υπάρχει «προσωπική ρήξη μεταξύ μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του CSU.

Επιπλέον, ο Söder αύξησε την πίεση στο αδελφό κόμμα.
Με την ψήφο της ομοσπονδιακής Κεντρικής Επιτροπής του CDU υπέρ του Laschet, το CDU «ανέλαβε και την ευθύνη για τη διαδικασία και το αποτέλεσμα», τόνισε ο Söder. Ο Laschet επικράτησε του Söder σε έναν εσωτερικό αγώνα εξουσίας για τον ορισμό υποψήφιου Καγκελάριου στις αρχές της εβδομάδας.

Εξάλλου, ο Söder χαρακτήρισε τη δική του πολιτική προσέγγιση «ίσως λίγο πιο προοδευτική» από αυτήν του Προέδρου του CDU. Σήμερα δεν είναι σοφό να «ασκούμε μια πολιτική από το παρελθόν τύπου Helmut Kohl 2.0». Ο Söder δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του «εκσυγχρονισμού του προγράμματος» σε τομείς όπως η προστασία του κλίματος και των ειδών, οι ποσοστώσεις συμμετοχής των γυναικών και η ατζέντα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Söder εκτιμά ακόμη ότι ο Laschet θα μπορέσει να βελτιώσει σημαντικά τα φτωχά αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις, στις ομοσπονδιακές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου. Αναμένει ένα αποτέλεσμα «πάνω από 30%» για την Ένωση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Ο Söder προτιμά τον συνασπισμό με τους Πράσινους

Εφόσον θα το επέτρεπε το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Söder τάχθηκε υπέρ ενός συνασπισμού μεταξύ της Ένωσης και των Πρασίνων. «Φυσικά το FDP θα ήταν ευκολότερος εταίρος. Αλλά, οι Πράσινοι είναι πιο συναρπαστικοί», επεσήμανε. Το θέμα του περιβάλλοντος είναι «κεντρικό», είπε. Επιπλέον, το μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο πρέπει να αποτελείται σε «ίσο ποσοστό» από γυναίκες και άνδρες. «Σημαντικά περισσότεροι εκπρόσωποι των ομοσπονδιακών κρατιδίων» πρέπει επίσης να συμμετέχουν και «η πραγματικότητα της μετανάστευσης» θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην κυβέρνηση.

Ο ηγέτης του CSU ανέφερε για την Baerbock ότι δεν διαθέτει μεν εμπειρία διακυβέρνησης, «αλλά είναι έμπειρη και το μοντέλο ενός νεαρού υποψηφίου έχει βρει πολλούς υποστηρικτές στη Φινλανδία, τη Δανία και τη Νέα Ζηλανδία». Ο Söder αιτιολόγησε τη δική του υποψηφιότητα για το χρίσμα του Καγκελαρίου στην Ένωση, λέγοντας ότι υπήρξε «μαζικό αίτημα από το CDU και τους πολίτες». Ο Söder τόνισε επίσης ότι δεν βρισκόταν «στον προσωπικό σχεδιασμό της καριέρας του» να γίνει Καγκελάριος.

Τέλος, ο Söder επέκρινε το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή του CDU ψήφισε τον Laschet την περασμένη Τρίτη το βράδυ χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη της βάσης. «Θεωρώ παρωχημένη την άποψη ότι οι πολιτικές αποφάσεις ή επιλογή προσώπων θα πρέπει να λαμβάνονται από το Προεδρείο, ανεξαρτήτως από τη βάση ή τις προσδοκίες του λαού». Ωστόσο, αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή του CDU προκειμένου να αποφευχθεί μια «σοβαρή ρήξη» στην Ένωση, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.