Στο ρεπορτάζ της εγκατεστημένης στην Ρώμη freelance δημοσιογράφου Virginia Kirst αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
Μετά τις διακοπές του Πάσχα θα έρθουν γρήγορα οι καλοκαιρινές διακοπές. Έτσι σκέπτονται αυτήν την στιγμή πολλοί Γερμανοί, οι οποίοι ανυπομονούν για ένα διάλειμμα από την εξαντλητική καθημερινότητα του κορωνοϊού. Ευχαρίστως θα έκαναν σχέδια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές -μακριά από συζητήσεις για το Lockdown και τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.
Αλλά και οι άνθρωποι στους αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών στη Νότια Ευρώπη περιμένουν ανυπόμονα το τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας, προκειμένου να έρθουν οι τουρίστες, καθώς σημαντικό μέρος της Οικονομίας πολλών χωρών εξαρτάται από τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Και από την στιγμή που οι διακοπές του χειμώνα και του Πάσχα χάθηκαν σε μεγάλο βαθμό, οι ελπίδες εναπόκεινται στο καλοκαίρι.
Αλλά κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να επιτευχθούν ασφαλείς από τον κορωνοϊό καλοκαιρινές διακοπές; Το 2020 ήταν δυνατές οι διακοπές στις περισσότερες χώρες παρά την πανδημία στην αρχή της σεζόν. Σε πολλά μέρη, ωστόσο, παρατηρήθηκε απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα, καθώς μετά από μερικές ξέγνοιαστες εβδομάδες εκτινάχθηκαν στα ύψη τα κρούσματα του κορωνοϊού.
θα καταθέσει έως την 1η Ιουνίου ένα πιστοποιητικό ψηφιακού εμβολιασμού σε επίπεδο ΕΕ.
Προκειμένου να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, η λεγόμενη «πράσινη πιστοποίηση» θα παρέχει πληροφορίες και σχετικά με τα αποτελέσματα των εγκεκριμένων τεστ PCR καθώς και για την πιθανή ανάρρωση από κορωνοϊό. Η βασική ιδέα είναι να μπορεί να κινείται ελεύθερα εντός της ΕΕ όποιος θα είναι σε θέση να αποδείξει ότι δεν έχει μολυνθεί από κορωνοϊό.
Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τεθεί η βάση για καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό. Μερικές χώρες δοκιμάζουν ήδη επιτόπου το πώς θα μπορούσαν να οργανωθούν οι διακοπές και επιχειρούν προσεκτικά βήματα ανοίγματος, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στα ταξίδια.
Παράδειγμα Ελλάδα: Αυτήν την στιγμή επιτρέπεται να την επισκεφτούν, χωρίς υποχρέωση καραντίνας, τουρίστες από το Ισραήλ που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για κορωνοϊό και υποβάλλουν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό κατά την είσοδό τους στην χώρα. Μιλώντας στην WELT, ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξήγησε το σκεπτικό: «Πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι για διακοπές, αλλά φοβούνται τις αβεβαιότητες. Είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης, όταν πρόκειται να λάβει αποφάσεις, να στηρίζεται στις εμπειρίες άλλων. Αυτό θέλουμε να το αξιοποιήσουμε».
Η πράσινη πιστοποίηση θα αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλείς επισκέψεις στα εστιατόρια. Εκτός αυτού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα εφαρμόζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα απ’ ό,τι το περασμένο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, ο Θεοχάρης υπογράμμισε ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν θα υφίστανται κανενός είδους διακρίσεις μετά την επίσημη τουριστική περίοδο στα μέσα Μαΐου.
Ένα περαιτέρω στοιχείο της ελληνικής στρατηγικής είναι η στοχευμένη χρήση των εμβολιασμών για τον τουριστικό κλάδο: Έχουν εμβολιαστεί όλο οι κάτοικοι νησιών, προκειμένου να δημιουργηθούν θέρετρα διακοπών χωρίς κορωνοϊό.
Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση στις χώρες-προορισμούς διακοπών είναι επί του παρόντος τόσο τεταμένη, ώστε οι κυβερνήσεις δεν δίδουν ακόμη συγκεκριμένες υποσχέσεις για τη θερινή περίοδο. Είναι κατά κύριο λόγο οι Υπουργοί Τουρισμού που πιέζουν για προσεκτικά ανοίγματα. Παρ’ όλα αυτά, συχνά μπαίνει φρένο στα αιτήματά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.