Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Γερμανία: «Θέλουν να υπερβούν την αρχή της ομοφωνίας στην ΕΕ»

SPIEGEL: «Υποψήφιος Καγκελάριος στο "Europaforum" του WDR - Οι Laschet, Baerbock και Scholz θέλουν να υπερβούν την αρχή της ομοφωνίας στην ΕΕ»

«Ο στόχος ονομάζεται Καγκελαρία: Για πρώτη φορά πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι κορυφαίοι υποψήφιοι των Χριστιανοδημοκρατών, των Πρασίνων και του SPD συναντήθηκαν σε τηλεοπτική συζήτηση. Όσον αφορά το θέμα της Ευρώπης, υπήρξε συμφωνία για τουλάχιστον ένα σημείο»

Το μακροσκελές ρεπορτάζ του δημοσιογράφου στην σύνταξη του Βερολίνου Florian Gathmann και του δημοσιογράφου στην σύνταξη Αμβούργου Benjamin Schulz αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Armin Laschet θέλει να υπερασπιστεί την Καγκελαρία για λογαριασμό των Χριστιανοδημοκρατών, ο Olaf Scholz θέλει να την ανακτήσει για το SPD -και η Annalena Baerbock να είναι η πρώτη πολιτικός των Πρασίνων που θα την καταλάβει: Η προεκλογική εκστρατεία ανεβάζει ταχύτητα, τέσσερις περίπου μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Τώρα οι υποψήφιοι για την Καγκελαρία συναντήθηκαν για πρώτη φορά ως τρίο, γεγονός που κατέστησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την κοινή εμφάνισή τους σε εκδήλωση του WDR για θέματα Ευρώπης, με την Αρχισυντάκτρια του WDR Ellen Ehni να συντονίζει.

Υπήρξε συμφωνία στο ερώτημα, ποιος είναι ο πιο σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη: Και οι τρεις κατονόμασαν τις ΗΠΑ, ενώ ο Laschet πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να συνδέονται όσο το δυνατόν πιο στενά με την Ευρώπη, παρά την αποχώρησή τους από την ΕΕ.

Όταν ρωτήθηκε τι τον ενοχλεί στην Ευρώπη, ο Laschet είπε ότι για τα πράγματα που πηγαίνουν στραβά στην Ευρώπη κατηγορείται η ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, τα κράτη-μέλη καταγράφουν τις επιτυχίες στον λογαριασμό τους. Επιπλέον, τον ενοχλεί η «γραφειοκρατία με εμμονή στη λεπτομέρεια». Ο Scholz επέκρινε το γεγονός ότι «όλα χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο» στην Ευρώπη, ενώ ο Baerbock επέκρινε την αρχή της ομοφωνίας στις αποφάσεις στην ΕΕ.

Στην κριτική αυτή η Baerbock συμφώνησε. Ο Scholz μίλησε επίσης υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας στην Εξωτερική, Οικονομική και Δημοσιονομική Πολιτική στην ΕΕ και στη λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία. Ο Laschet τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής της αρχής της πλειοψηφίας στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας.

Η Baerbock δήλωσε ότι πλειοψηφικές αποφάσεις υπάρχουν ήδη σε πολλούς τομείς πολιτικής της ΕΕ. Παραδέχθηκε ότι η επέκταση αυτής της αρχής θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη σε βάρος των συμφερόντων της Γερμανίας. Δεδομένου του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο, η Baerbock ζήτησε από την Ευρώπη να είναι «ικανή να διαδραματίσει ρόλο στην παγκόσμια πολιτική» και επί ίσοις όροις με τις ΗΠΑ. Εάν, για παράδειγμα, πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αποθηκεύονται στην Γερμανία, θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις αφοπλισμού -σε συζητήσεις με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αισθάνονται ότι απειλούνται από τη Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε για λύσεις σε σχέση με την σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, ο Laschet ζήτησε από την Ευρώπη να διαδραματίσει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία. Η Hamas εμφανίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει συνομιλητή για την Γερμανία και την Ευρώπη. Ο Laschet απέρριψε τις άμεσες επαφές μεταξύ Γερμανών εκπροσώπων και της Hamas.

Η Baerbock, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι είναι καθήκον της γερμανικής Εξωτερικής Πολιτικής να ασκήσει επιρροή στην Hamas. Χρειάζεται να υπάρξει «εντατική τηλεφωνική διπλωματία» προκειμένου να επηρεαστούν μέσω άλλων κρατών οι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένης και της Hamas. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί ο γρήγορος τερματισμός της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή. Σχετικά με το ζήτημα των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ, η Baerbock είπε ότι θα πρέπει να εξετάζεται συγκεκριμένα το είδος των εξαγωγών.

Ο Laschet χρησιμοποίησε την συζήτηση για τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες για να επιτεθεί στους αντιπάλους του. Τους κατηγόρησε ότι «μιλούν αόριστα». «Όταν είναι κανείς υποψήφιος για Καγκελάριος της Γερμανίας, μπορεί να πει ότι υποστηρίζω αυτό που έχουν συμφωνήσει διεθνώς τα κράτη ή ότι δεν το υποστηρίζω». Η Γερμανία επί του παρόντος ξοδεύει 1,56% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, αν και οι σχετικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 35% σε πραγματικές τιμές μεταξύ 2014 και 2020.

Ο Scholz δήλωσε ότι ως Υπουργός Οικονομικών εξασφάλισε πως ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξάνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε ρητά στο 2%. Η Baerbock πρότεινε η Ευρώπη να διαχειρίζεται για λογαριασμό του ΝΑΤΟ ένα Κέντρο Άμυνας για τον Κυβερνοχώρο. «Θα κοστίσει. Αυτή είναι η πρότασή μου προς τους Αμερικανούς: Εμείς ως Ευρωπαίοι το χρηματοδοτούμε ως κατανομή βαρών εντός του ΝΑΤΟ».

Η συζήτηση έγινε πιο ζωντανή, όταν έγινε αναφορά στον Nord Stream 2. Ο Scholz είπε ότι θα διατηρήσει τον αγωγό, όπως πράττει και η σημερινή κυβέρνηση, επειδή συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ επικρίνουν το έργο γιατί, κατά τη γνώμη τους, ενισχύει την επιρροή της Ρωσίας. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Joe Biden ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα επιβάλει προς το παρόν κυρώσεις για τον Nord Stream 2.

Στις ΗΠΑ επικρατεί η «λανθασμένη αντίληψη» ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο Scholz. Πρόθεσή του είναι να οδηγήσει το έργο σε μία κατάληξη που θα είναι ικανοποιητική και για τις ΗΠΑ

Ο Laschet δήλωσε ότι και αυτός ως Καγκελάριος θα διατηρήσει τον αγωγό. Περιέγραψε την μη επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ ως «μεγάλη χειρονομία». Η Baerbock είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στους άλλους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά τον αγωγό -ωστόσο, η συντονίστρια της συζήτησης Ehni επεσήμανε ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ενόψει της μεταναστευτικής κρίσης στον ισπανικό θύλακα της Ceuta, η Ehni ζήτησε από τους υποψηφίους τις προτάσεις τους για την αποτροπή των μαζικών θανάτων προσφύγων στην Μεσόγειο. Ο Baerbock τάχθηκε υπέρ εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στην Frontex για την προστασία των συνόρων της ΕΕ. «Η Ευρώπη έχει την ευθύνη για τους θανάτους στην Μεσόγειο», δήλωσε η υποψήφια των πρασίνων. Ζήτησε επίσης να αναλάβει η Frontex αποστολές διάσωσης στη θάλασσα. Οι διασώσεις στη Μεσόγειο αποτελούν κυριαρχική αποστολή της Ευρώπης, δήλωσε οη Baerbock. Αλλά είναι επίσης σαφές: «Μια ελεύθερη Ευρώπη χρειάζεται και ασφαλή εξωτερικά σύνορα».

Έρευνες του SPIEGEL και άλλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ κατέδειξαν πρόσφατα ότι η Frontex έχει επανειλημμένα παραβιάσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Για παράδειγμα, πρόσφυγες απωθήθηκαν εκτός υδάτων της ΕΕ. Επιπλέον, η Frontex προφανώς συνεργάζεται με την ακτοφυλακή της Λιβύης, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να μεταφέρονται στους εκεί καταυλισμούς των βασανιστηρίων.

Ο Laschet τάχθηκε με ένταση υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης, εν ανάγκη χωρίς κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους χώρες που θα είναι διατεθειμένες να υποδεχτούν περισσότερους ανθρώπους. «Μόνη της η Γερμανία δεν θα τα καταφέρει», δήλωσε ο Laschet και ζήτησε «έναν συνασπισμό των προθύμων». Ο Scholz υποστήριξε έναν δίκαιο μηχανισμό διανομής για τους πρόσφυγες στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής, αυτό είχε αποτύχει -λόγω της αντίδρασης της Ουγγαρίας, μεταξύ άλλων.

Μέχρι στιγμής, οι τρεις υποψήφιοι για να διαδεχθεί την Καγκελάριο Angela Merkel έχουν κάνει μεμονωμένες εμφανίσεις. Η Baerbock και ο Scholz μονομάχησαν στο RBB την Δευτέρα το απόγευμα -αλλά μόνο επειδή είναι άμεσοι υποψήφιοι στην ίδια εκλογική περιφέρεια στο Potsdam.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Baerbock και Laschet έχουν σήμερα περισσότερες πιθανότητες από τον Scholz να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του SPIEGEL, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν μικρό προβάδισμα έναντι των Πρασίνων, με το SPD να ακολουθεί καθαρά πιο πίσω. Κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων Καγκελαρίων, η Baerbock προηγείται επί του παρόντος στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ακολουθούμενη από τους Laschet και Scholz.

Η συζήτηση στο WDR δεν θα είναι η μόνη συνάντηση των κορυφαίων υποψηφίων. Στις 29 Αυγούστου θα βρεθούν στο RTL και το n-tv, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου - δύο εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές- ARD και ZDF θα μεταδώσουν μια ζωντανή συζήτηση 90 λεπτών με τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.