Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

ZDF: «Η Ελλάδα επιχειρεί να προσελκύσει Γερμανούς τουρίστες»

«Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε σε διαφημιστική περιοδεία στο Βερολίνο και εμφανίστηκε προς το παρόν διατεθειμένος να δεχτεί την γερμανική κάρτα εμβολιασμού. Αν επιτέλους έρθουν οι Γερμανοί τουρίστες»

Το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του ZDF στο Βερολίνο Christiane Hübscher αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Χάρης Θεοχάρης δεν έχει πλέον καμία διάθεση για τηλεδιασκέψεις. Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού είναι ευτυχής για το ότι επιτέλους μπορεί να επισκεφτεί την Γερμανία. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε στο Βερολίνο, όπου συνάντησε ταξιδιωτικούς οργανισμούς, Διευθυντές της TUI και τον Εντεταλμένο Τουρισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, Thomas Bareiß.

Η Γερμανία είναι η πιο σημαντική αγορά για την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών. «Σε κανονικές εποχές φιλοξενούσαμε περισσότερους από 4 εκ. Γερμανούς παραθεριστές, πολλοί επέστρεφαν κάθε χρονιά. Μας λείπουν και ως φίλοι, όχι μόνο ως πελάτες», δήλωσε ο Θεοχάρης στην ειδησεογραφική εκπομπή ZDFheute στα κεντρικά γραφεία της TUI στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως περιοχή κινδύνου με συχνότητα περίπου 150 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες, πράγμα που σημαίνει: Όποιος επιστρέφει από εκεί, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα στην Γερμανία.

Παρ’ όλα αυτά, η χώρα στη Μεσόγειο είναι ήδη από τον Απρίλιο ανοιχτή σε Γερμανούς τουρίστες που διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μπαρ και ταβέρνες είναι ήδη ανοιχτά, ακόμα και αν αυτό ισχύει μόνον για τους εξωτερικούς τους χώρους. Και ισχύει ακόμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ.

Οι Έλληνες θέλουν να ανοίξουν κανονικά στις 14 Μαΐου: Όλα τα αεροδρόμια θα επανέλθουν σε λειτουργία και, αμέσως μετά την προσγείωση, σε τουρίστες που θα επιλέγονται τυχαία θα γίνεται επιτόπου γρήγορο τεστ κορωνοϊού. Σε περίπτωση που το τεστ θα είναι θετικό, θα υπάρχει υποχρέωση καραντίνας σε ειδικά ξενοδοχεία.

Οι Έλληνες θέλουν να βλέπουν από τον Ιούνιο στα σύνορα το σχεδιαζόμενο για όλη την Ευρώπη «πράσινο διαβατήριο» ως απόδειξη εμβολιασμού. Τι θα γίνει όμως, αν οι Γερμανοί για το επόμενο διάστημα θα μπορούν να δείχνουν μόνο το κίτρινο φυλλάδιο εμβολιασμού, επειδή η μετάβαση στην Γερμανία στην ψηφιακή έκδοση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί;

«Στο μεταξύ θα δεχόμαστε φυσικά και τα μη ψηφιακά έγγραφά σας. Οι Γερμανοί φίλοι μας δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ως προς αυτό», υποσχέθηκε ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού. «Αλλά θα έχουμε και μια δεύτερη γραμμή ασφάλειας: Ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί, είναι πιθανό να σας επιλέξουμε τυχαία στο αεροδρόμιο για τεστ», δήλωσε ο Θεοχάρης.

Ο Υπουργός Τουρισμού προσπάθησε να μην πει κάτι αρνητικό για την αργή ψηφιοποίηση των εμβολιασμών στη Γερμανία. «Είστε μια μεγάλη χώρα με ομοσπονδιακή δομή, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή της Ελλάδας».

Η κυβέρνησή του, αντίθετα, κατέστησε την ψηφιοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών απόλυτη προτεραιότητα. «Σε μας δεν χρειάζεται να κλείσει κανείς ραντεβού για εμβολιασμό, προσκαλείται μέσω SMS», είπε ο Θεοχάρης. «Απλά χρειάζεται κανείς να απαντήσει με ένα "ναι" ότι αποδέχεται το ραντεβού. Και μόλις κάνει κάποιος τον δεύτερο εμβολιασμό, λαμβάνει αμέσως την ψηφιακή απόδειξη. Μόνο ο ίδιος ο εμβολιασμός δεν είναι ακόμη ψηφιακός», είπε γελώντας ο Έλληνας Υπουργός.

Αλλά ο Χάρης Θεοχάρης γνωρίζει επίσης ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα: «Όχι, δεν θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι ως προς αυτό. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε τις αποστάσεις στις κοινωνικές μας επαφές, να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, να φοράμε μάσκες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους φίλους μας από τη Γερμανία μια ή δύο εβδομάδες χαλάρωσης, τις οποίες τόσο πολύ χρειάζονται»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.