Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

«Ο Maas υπέρ νέας προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία»

Ο ομοσπονδιακός ΥΠΕΞ Heiko Maas ζήτησε να υπάρξει νέα προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. «Χρειαζόμαστε ένα Update της μεταναστευτικής συνεργασίας με την Τουρκία», δήλωσε ο πολιτικός του SPD στην ε/φ «Welt». Η ΕΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο να μετεξελιχθεί και να συνεχίσει να γράφεται το μεταναστευτικό σύμφωνο με την Άγκυρα.

«Παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουμε με την τουρκική κυβέρνηση, θα πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι η χώρα ανέλαβε για μας ένα όχι ασήμαντο μεταναστευτικό βάρος». Στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας θα πρέπει να τεθούν από την ΕΕ στη διάθεση της Τουρκίας και άλλα χρήματα. «Δεν θέλω να πω νούμερα, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν γίνεται χωρίς νέα χρήματα».

Η προσφυγική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, να δρα η Τουρκία κατά της ανεπίτρεπτης μετανάστευσης και η Ελλάδα να μπορεί να στέλνει πίσω στην Τουρκία τους μετανάστες που φτάνουν παράνομα στα νησιά του Αιγαίου. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ αναλαμβάνει για κάθε επιστρεφόμενο Σύρο έναν σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία και υποστηρίζει οικονομικά τη χώρα όσον αφορά τη φροντίδα των προσφύγων.

Πριν από τη δεύτερη Διάσκεψη για τη Λιβύη την Τετάρτη, ο Maas κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα ότι δεν τήρησαν τον λόγο τους, επειδή δεν απέσυραν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους. «Εκείνοι οι οποίοι την τελευταία φορά στο Βερολίνο υποσχέθηκαν την απόσυρση, δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».

Πηγή: DPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.