Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Συλ. Ποντίων Νυρεμβέργης: Απελάσεις Ελλήνων επιστημόνων από την Τουρκία

Aνοιχτή επιστολή του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης για την απέλαση από την Τουρκία Ελληνίδας η οποία εργάζεται ερευνητικά στο αντικείμενο της διατριβής της, περί της μουσικής στον Εύξεινο Πόντο

Aνοιχτή επιστολή του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης για την απέλαση από την Τουρκία Ελληνίδας η οποία εργάζεται ερευνητικά στο αντικείμενο της διατριβής της, περί της μουσικής στον Εύξεινο Πόντο

Η επιστολή

Προς: ΥΠΕΞ, κ. Δένδια Νικόλαο, Υπουργό

Κοιν:  Γραφείο Έλληνα Πρωθυπουργού, 

           Διπλωματικές διευθύνσεις ΥΠΕΞ

           ΓΓΑΕ

           Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου, 

           Γεν. Προξενείο Ελλάδας στο Μόναχο

           Ελληνική Πρεσβεία Άγκυρας

           Γεν. Προξενείο Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

           Ηλεκτρονικό Τύπο                     

Θέμα: Απελάσεις Ελλήνων επιστημόνων από την Τουρκία

Νυρεμβέργη 20.07.2021                  

Αξιότιμε κ. Υπουργέ των Εξωτερικών της Ελλάδας, αγαπητέ  κ. Δένδια,

προ ημερών, όπως γνωρίζετε, απελάθηκε από την Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Πόλης, ελληνίδα, δηλαδή ευρωπαία πολίτης, υποψήφια διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η οποία εργάζεται ερευνητικά στο αντικείμενο της διατριβής της, περί της μουσικής στον Εύξεινο Πόντο.

Οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν της έδωσαν καμία διευκρίνιση για τον λόγο απέλασης, παρά μόνο της ανακοίνωσαν πως συγκαταλέχθηκε σε λίστα πολλών ακόμη Ελλήνων που θεωρούνται επικίνδυνοι! για τη δημόσια ασφάλεια της Τουρκίας σύμφωνα με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης στις 08.02.2021?

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν τοποθετήθηκε δημόσια επί του περιστατικού ακόμη.

Τον ίδιο δυσάρεστο αιφνιδιασμό απέλασης βίωσε προ μηνός, μία ακόμη ελληνίδα, δηλαδή ευρωπαία πολίτης, διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ανάλογη ακαδημαϊκή αποστολή, χωρίς επίσης την παραμικρή αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Με δεδομένο πως ταξιδεύουν καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες, δηλαδή ευρωπαίοι πολίτες, προς τη γείτονα χώρα ή πρόκειται να ταξιδέψουν ακόμη περισσότεροι εκδρομείς προς τον Εύξεινο Πόντο με την ευκαιρία 

της επαναλειτουργίας της μονής Παναγία Σουμελά τον Αύγουστο και προκειμένου να αποφευχθεί ταλαιπωρία μεταξύ αυτών με παρόμοιο αιφνιδιασμό απέλασης, παρακαλούμε:

α. να φροντίσετε αρμόδια τον διάλογο με τις σχετιζόμενες τουρκικές υπηρεσίες, προκειμένου να γνωστοποιηθεί 

άμεσα η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων που δε δύνανται να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Είμαστε βέβαιοι πως το ελληνικό ΥΠΕΞ δε γνώριζε για την παραπάνω ή άλλη λίστα ανεπιθύμητων προσώπων στην Τουρκία, διότι άλλως θα είχε έγκαιρα ενημερώσει τους περιεχόμενους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να αποφύγουν-αποφεύγουν την ταλαιπωρία. 

(αν και αναμέναμε πως το ελληνικό ΥΠΕΞ θα είχε εκείνον το βαθμό συνεννόησης με την τουρκική πλευρά, ούτως ώστε να ενημερώνεται άμεσα για ανάλογες λίστες και αποφάσεις)

β. παράλληλα να επιδιώξετε τη διευκρίνιση και τεκμηρίωση από τις υπηρεσίες της γείτονος, του κατηγορητηρίου που χρεώνεται σε κάθε Έλληνα πολίτη της παραπάνω λίστας και να εγγυηθείτε για το ανυπόστατο αυτού. 

(πλην, εύλογα, των εκτεθημένων σε αδικήματα του κοινού ποινικού κώδικα, αν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα)

Αρκεί να μη σιωπήσετε κ. Υπουργέ. 

Η σιωπή είτε επικυρώνει τις παρούσες, είτε ενθαρρύνει επόμενες λίστες...

γ. κατόπιν και της προσωπικής έρευνας και εκτίμησης, να ενεργήσετε αρμόδια για την άρση της ποινής persona no grata που επιβλήθηκε αστήρικτα στις δύο ερευνήτριες ακαδημαϊκούς.

δ. να μεριμνήσετε για τη δέουσα φροντίδα ανάλογων περιστατικών από τη διπλωματική μας αρχή στην Πόλη  και την προϊστάμενη αυτής στην Άγκυρα. 

Σας ενημερώνουμε πως στα δύο παραπάνω περιστατικά εξέλειψε απογοητευτικά η φυσική – διαπροσωπική παράσταση από την ελληνική διπλωματική αρχή. 

Αυτή δηλαδή της εγκαρδίωσης του δοκιμαζόμενου, της γλωσσικής διερμηνείας, της επίλυσης αποριών,  της καλής έξωθεν μαρτυρίας, της διπλωματικής δεοντολογίας, της ``επίδειξης σημαίας``και της υποχρέωσης καθήκοντος . 

Έλληνες πολίτες, εν προκειμένω γυναίκες, ούσες πέραν ενοχής, σε περιορισμό κρατητηρίου,  αγωνιούσες, βίωσαν τραυματική εμπειρία, ελάχιστη ώρα μακριά από το προξενικό κατάστημα της Ελλάδας,  δίχως μία επίσκεψη υποστήριξης. 

Με πόσους υπαλλήλους άραγε δουλεύει η προξενική μας αρχή στην Πόλη κ. Υπουργέ και δεν μπόρεσε  να πεταχτεί στα κρατητήρια του αεροδρομίου έστω ένας? 

Ενημερώθηκε η πρεσβεία στην Άγκυρα? Έδωσε τέτοιες οδηγίες?

Κύριε Υπουργέ,

έστε βέβαιος πως οι Έλληνες εκδρομείς στην Τουρκία, είτε ταξιδεύουν ψυχαγωγικά, είτε επιχειρηματικά, είτε προσκυνηματικά, δε μηχανορραφούν σε βάρος της χώρας και του φίλου τουρκικού λαού.

Δεν εκθέτουν την Ελλάδα, δε δολιεύουν τον διμερή διάλογο, δεν υποσκάπτουν τις προσπάθειές σας. Πολλώ μάλλον επιστήμονες που ερευνούν τους τομείς της μουσικής και λαογραφίας, με τους εκατοντάδες φίλους, συναδέλφους και συνεργάτες των ερευνών τους στην απέναντι όχθη του γεφυροποιού Αιγαίου.

Θα παρακαλούσαμε συνεπώς, να επισημαίνετε τόσο εσείς όσο και οι υφιστάμενες σας υπηρεσίες σε κάθε ευκαιρία, πως οι επισκέψεις των Ελλήνων στην Τουρκία ενισχύουν ευεργετικά την επαφή, την εμπιστοσύνη  και αλληλοκατανόηση των δύο μας κοινοτήτων. 

Θα παρακαλούσαμε επιπλέον να εγγυοδοτήσετε τις προθέσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών και επιστημόνων  στην Τουρκία, κατά τις επαφές με τον ομόλογό σας κ. Τσαβούσογλου.

Είναι πολύτιμο και καταλυτικό κεφάλαιο στην εφαρμογή κάθε πολιτικής ατζέντας για την οικοδόμηση μέλλοντος αισιοδοξίας και καταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών και το αντιλαμβάνεστε.

Με εκτίμηση,

Λαμπρόπουλος Δημήτρης

Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.