Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

«Διένεξη για το Κυπριακό: δύο κράτη, χωρίς λύση»

Süddeutsche Zeitung «Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan επισκέπτεται το διχοτομημένο νησί της Μεσογείου και θέλει να φέρει καλά νέα -τα οποία στην πραγματικότητα θα είναι αρκετά άσχημα»

Στο άρθρο του συντάκτη εξωτερικών θεμάτων Tobias Zick αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ο Recep Tayyip Erdoğan ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ότι θα φέρει «καλά νέα» στη Βόρεια Κύπρο (sic). Με αυτόν τον τρόπο, ο Τούρκος πρόεδρος πυροδότησε φόβους που σιγοκαίνε εδώ και πολύ καιρό στο νότιο τμήμα του νησιού ότι θα ξεκινήσει μαζικές προκλήσεις κατά την επίσκεψή του την Τρίτη.

Το νησί στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι δημοφιλές στους τουρίστες και έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο τόσο λόγω της έντονη ζέστης όσο και λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, χωρίζεται σε ένα μεγαλύτερο ελληνικό τμήμα και ένα μικρότερο τουρκικό. Το 1974, πραξικοπηματίες που υποστηρίζονταν από τη στρατιωτική χούντα στην Αθήνα προσπάθησαν να επιβάλουν την πολυπόθητη «ένωση», δηλαδή την ενοποίηση του νησιού με την Ελλάδα. Τότε η Άγκυρα έστειλε στρατεύματα για να προστατεύσει τον τουρκικό και μουσουλμανικό πληθυσμό στα βόρεια του νησιού. 

Αυτή την Τρίτη είναι η 47η επέτειος της τουρκικής εισβολής και η επετειακή επίσκεψη του Erdogan παρακολουθείται πολύ στενά από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Erdogan θα ανοίξει πάλι ένα πάρκο και ένα τζαμί στη Βαρώσια, το κάποτε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο, το οποίο ο ελληνικός πληθυσμός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το 1974 και έκτοτε είναι μια πόλη-φάντασμα. Η Τουρκία σχεδιάζει να την μετατρέψει ξανά σε τουριστικό προορισμό και κάνει λόγο για «ανθρωπιστική πράξη». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, το βλέπει διαφορετικά, και οι ευρωβουλευτές έχουν καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια με μεγάλη πλειοψηφία, διότι παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η 47η επέτειος της εισβολής

Φυσικά, ο στόχος του Erdogan δεν είναι μόνο η τουριστική αξιοποίηση. Τα Βαρώσια είναι η τοποθεσία με τη μεγαλύτερη συμβολική ισχύ στο νησί. Η επιστροφή του εκτοπισμένου ελληνικού πληθυσμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανένωση, στην οποία ελπίζουν και πολλοί Τουρκοκύπριοι. Αλλά ο Erdogan δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Ο σκληροπυρηνικός Πρόεδρος Ersin Tatar, ο οποίος εξελέγη το προηγούμενο έτος με μεγάλη υποστήριξη από τον Erdogan, δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώνει διεθνώς ότι μόνο η «λύση δύο κρατών» είναι εφικτή. Απαιτεί επίσης με αυτοπεποίθηση από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει επιτέλους το τμήμα της χώρας του ως κυρίαρχο κράτος (μέχρι τώρα μόνο η Άγκυρα το έχει κάνει)

Ο Erdogan αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσει την επετειακή επίσκεψή του για να στηρίξει συμβολικά τον στόχο της μόνιμης διαίρεσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Άγκυρα, σκοπεύει να μετατρέψει ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα του νησιού σε βάση για drones και επίσης να κατασκευάσει μια ναυτική βάση κοντά στα Βαρώσια. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτό είναι ένα από τα «καλά νέα» που θέλει να ανακοινώσει στην επέτειο της εισβολής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής διαδικασία επίλυσης της Κυπριακής σύγκρουσης βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η συνάντηση στη Γενεύη, που συγκλήθηκε προσωπικά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ António Guterres στις αρχές Μαΐου έληξε άκαρπη. Και οι δύο πλευρές έχουν σίγουρα μερίδιό ευθύνης σε αυτό. Πρέπει, ωστόσο, να ελπίζουμε ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα δικαιωθεί μακροπρόθεσμα όταν λέει ότι τα κράτη μέλη είναι ‘ομόφωνα’ στο ότι ‘δεν θα δεχθούν ποτέ λύση δύο κρατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.