Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ: Μνήμη Νίκου Καπετανίδη

Στις 21 Σεπτέμβρη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Νίκου Καπετανίδη στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. O Καπετανίδης (1889-1921) ήταν δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής στην Τραπεζούντα. Απαγχονίστηκε στις 21.09.1921 στην Αμάσεια. Το μνημείο αποτελεί άθλο έμπνευσης και κάματου ενός και μόνο ανθρώπου. Του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Γεωργιάδη.

Απόδειξη της μεγάλης τρέλας του, γινάτι του μεγαλύτερου εχθρού του. Του εαυτού του... Με εγγύηση της Ιστορίας και νεύμα του Χρέους, ο Γεωργιάδης μήνες τζάμαρε απτόητος, κόντρα στην απουσία, την άγνοια, την αμεριμνησία και τη δυσπιστία του κοινού των Ποντίων. Ημών δηλαδή. Ανεύθυνα τον εγκαταλείψαμε ολομόναχο και τα δίκια ολόδικά του.Όπως ολομόναχο αφήσαμε τον Βλάση στις ευρωεκλογές, όπως ολομόναχο αφήσαμε τον Κώστα στο μουσείο, όπως ολομόναχο αφήσαμε τον Δημήτρη στο Άμαστρις, όπως ολομόναχη αφήσαμε την Αλεξία στον Πυρρίχιο, όπως ολομόναχους αφήνουμε δεκάδες επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές στις Οδύσσειές τους, ολομόναχο αφήσαμε και τον Γιώργο.Εμείς το κοινό των Ποντίων. Χίλιοι τόσοι εκκολάπτες παραγοντισμού, χίλιοι τόσοι ταριχευτές εθίμων, χίλιοι τόσοι ευδαιμονιστές χοροεσπερίδων και σουβλακοπανηγύρεων. 

Με ωράριο Σου Κού, υπήκοοι διαδικτύου, εμείς το κοινό των Ποντίων, μακάριοι πως στην Πατρίδα όλεν τη μέραν εκόλιζαν το γάλαν, ετραγώδ`ναν τη σεβντάς κ` ελάλναν την Τζαχάλαν...Γιώργο Γεωργιάδη σου τάζουμε καπίτσια για όσο θα ζεις.Νίκο Καπετανίδη σου τάζουμε συγγνώμες για το Μνημείο σου στη Δραπετσώνα, που `ναι σήμαντρο της μοναξιάς του και της ντροπής μας υπόδειγμα. Και θαλαμοφυλίκι. 

Νύχτα μέρα νούμερα και σκοπιά, να μη γίνει η αυλή σου στη Σταυρούπολη, συναξάρι της μισαλλοδοξίας, των πατριδοκάπηλων και του εθνοδογματισμού της ημιμάθειάς μας.Πνύκα να` ναι η αυλή σου. Να κουβεντιάζουμε κάθε του Σεπτέμβρη για τον Άνθρωπο, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ελευθεροτυπία, την επιστήμη της γλώσσας, τις απελεύθερες συγκροτήσεις. Να `ναι κοντά σχολειά και μαθητές. Οι αυριανοί πολίτες. Στου Παύλου Μελά των συμβολισμών και της αντίστασης στο ναζισμό, πόσα άραγε λαχταράς να μας πεις για τη γήινη Τραπεζούντα των πολλών λαών κ` ανάμεσα των Ρωμιών, για τις χίμαιρες και έριδές τους, για αδυσώπητες πραγματικότητες και πικρές αλήθειες, για τους πατρίκιους και τους πληβείους της, για τον Κωστάκη, τον Σεράση αλλά και τον Πέντε Πέντε, για τον Τύπο, τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και τα πρώτα σκιρτήματα της νέας εποχής εκεί, λίγο πριν την Έξοδο?Εε Νικόλα?Έγβαν Χορτοθερή,Τέλος Ιούλη

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.