Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Spiegel: «Διεθνής αγανάκτηση για τα σχέδια Ερντογάν για την Κύπρο»

«Πόλη-φάντασμα Βαρώσια: Διεθνής αγανάκτηση για τα σχέδια Ερντογάν για την Κύπρο»

«Ο τούρκος Πρόεδρος Erdoğan προωθεί τα σχέδιά του στη διαιρεμένη Κύπρο: Μια εγκαταλελειμμένη πόλη σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη να επανακατοικηθεί. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας κινητοποιεί το Σ.Α. του ΟΗΕ»

Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:

Η ανακοίνωση των τουρκοκυπριακών αρχών για μερικό εκ νέου άνοιγμα της εγκαταλελειμμένης και ευρισκόμενης στη στρατιωτικοποιημένη ζώνη, πόλη των Βαρωσίων προσκρούει διεθνώς σε έντονες επικρίσεις. Αυτό το βήμα σαφώς δεν συμβαδίζει με ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανού ΥΠΕΞ Antony Blinken. Τα προωθούμενα από τον τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan σχέδια κινητοποίησαν και την κυβέρνηση της Λευκωσίας, που θέλει να εμπλακεί το Σ.Α. του ΟΗΕ.

Την Τρίτη η Βόρεια Κύπρος (sic) ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει μέρος της παραλιακής πόλης των Βαρωσίων, που κάποτε κατοικούνταν από Ελληνοκυπρίους και στα τουρκικά ονομάζεται Maras. Η περιοχή, μετά τη διαίρεση της Κύπρου, είναι στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προβλέπουν να δοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι το 1974 έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν μετά την τουρκική στρατιωτική επέμβαση. Η Βόρεια Κύπρος (sic) αναγνωρίζεται παγκοσμίως μόνο από την Τουρκία ως κράτος και στη διένεξη ενεργεί με στήριξη της Άγκυρας. «Στο Maras θα αρχίσει μια νέα εποχή, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι», δήλωσε ο Ερντογάν επισκεπτόμενος την Τρίτη τη Βόρεια Κύπρο (sic).

Η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών για το νησί, που παραμένει διαιρεμένο από το 1974. Το βόρειο τουρκικό τμήμα αναγνωρίζεται μεν από την Τουρκία ως κράτος, όχι όμως από τα ΗΕ. Ο Νότος ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ.

Και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτ. Πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ανήσυχος για όσα γίνονται. «Η μονομερής απόφαση, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκοκύπριο πρόεδρο Ersin Tatar, ρισκάρει την αύξηση των εντάσεων στο νησί και θέτει σε κίνδυνο την επιστροφή σε συνομιλίες για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού», έγραψε στο Twitter.

Και η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίστηκε εξίσου ανήσυχη. «Μονομερή βήματα της Τουρκίας κάθε άλλο παρά βοηθούν», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι αυτό δυσκολεύει την επανέναρξη των συνομιλιών για την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.