«Η Καγκελάριος Μέρκελ παραδέχτηκε λανθασμένες εκτιμήσεις μετά την αποχώρηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Όπως είπε, υποτιμήθηκε το ‘πόσο αστραπιαία’ σταμάτησε η αντίσταση κατά των Ταλιμπάν»
Η Καγκελάριος Angela Merkel (CDU) κατέστησε υπεύθυνους για την ταχεία κατάρρευση στο Αφγανιστάν τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και την πολιτική ηγεσία. Ανέκαθεν – τόνισε στην κυβερνητική της δήλωση – ήταν σαφές ότι η αποστολή θα σταθεί και θα πέσει ανάλογα με την στάση των ΗΠΑ ως του στρατιωτικά ισχυρότερου στη Συμμαχία. «Και το ότι θα μπορούσαν να γίνουν μάχες με τους ισχυροποιημένους Ταλιμπάν, αφότου αποχώρησαν τα διεθνή στρατεύματα, το περιμέναμε ως διεθνής κοινότητα», δήλωσε η Μέρκελ.
«Υποτιμήσαμε όμως το πόσο γενικά και συνεπώς εν τέλει πόσο αστραπιαία θα παρατούσαν οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις, μετά την απόσυρση των στρατευμάτων, την αντίστασή τους κατά των Ταλιμπάν και αντίστοιχα το ότι δεν θα αναλάμβαναν καν μια τέτοια αντίσταση». Κι αυτά «επιταχύνθηκαν για μια φορά ακόμα όταν η πολιτική ηγεσία του Αφγανιστάν έφυγε από τη χώρα για να γλιτώσει».
Η αποστολή στο Αφγανιστάν όμως δεν ήταν μάταιη. Για παράδειγμα, τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε στο μισό η παιδική θνησιμότητα, ενώ 70% των Αφγανών έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό και περισσότερο από 90% πρόσβαση σε ρεύμα. Αλλά: «Είναι σαφές ότι τώρα οι Ταλιμπάν είναι πραγματικότητα στο Αφγανιστάν». Πολλοί άνθρωποι φοβούνται πολύ και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα η πολιτική.
Η Μέρκελ ανακοίνωσε τον τερματισμό της αερογέφυρας «μετά από μερικές μέρες». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μετά δεν θα προστατευθούν κυρίως πρώην επιτόπιο προσωπικό και άλλοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη στο Αφγανιστάν. Σχετικές συζητήσεις γίνονται «σε όλα τα επίπεδα», είπε.
Ο γερμανικός στρατός απομάκρυνε αεροπορικώς μέχρι τώρα περισσότερους από 4.600 ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Πρόκειται για άτομα από 45 έθνη, ανέφερε η Μέρκελ. Σχεδόν οι μισές είναι γυναίκες. Η Γερμανία δεν ακολούθησε μοναχικό δρόμο στο Αφγανιστάν. Όλα γίνονται σε στενή συνεννόηση με τους συμμάχους, τόνισε η Καγκελάριος.
Η Μέρκελ περιέγραψε την απόφαση για τη στιγμή της εκκένωσης τωνεπιτόπιων δυνάμεων ως δύσκολο δίλημμα. «Ας φανταστούμε για μια στιγμή ότι η Γερμανία είχε αρχίσει την άνοιξη όχι μόνο την απόσυρση του γερμανικού στρατού, αλλά ταυτόχρονα και την αποχώρηση συνεργατών και επιτόπιου προσωπικού γερμανικών οργανώσεων παροχής βοήθειας», είπε. «Μερικοί θα είχαν ασφαλώς εκτιμήσει κάτι τέτοιο ως προνοητικό δείγμα προσοχής, ενώ άλλοι θα το είχαν απορρίψει ως μια στάση που αφήνει μόνους τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν και τους εγκαταλείπει στην τύχη τους». Και οι δύο οπτικές θα είχαν τα δίκια τους.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεώρησε τότε ότι είχε πολύ καλούς λόγους να συνεχίσει να βοηθά τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των στρατευμάτων, τουλάχιστον όσον αφορά την αναπτυξιακή συνεργασία – παρέχοντας «πολύ συγκεκριμένη βασική βοήθεια σε σταθμούς για γέννες μέχρι και στην παροχή νερού και ρεύματος», δήλωσε η Μέρκελ. Εκ των υστέρων – πρόσθεσε – είναι εύκολο να αναλύει και να αξιολογεί κανείς την κατάσταση. «Μετά, το να γνωρίζει εκ των υστέρων κανείς τα πάντα επακριβώς και να τα προβλέπει με ακρίβεια είναι σχετικά άκοπο», είπε. Αλλά η απόφαση έπρεπε να ληφθεί στην κατάσταση που επικρατούσε τότε. Τώρα επικεντρώνεται κανείς «με όλες τις δυνάμεις του» στις πτήσεις εκκένωσης.
Η Μέρκελ συνηγόρησε υπέρ των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν. «Στόχος μας πρέπει να είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αλλαγές που πετύχαμε στο Αφγανιστάν κατά τα τελευταία 20 χρόνια». Κι αυτό θα είναι το αντικείομενο των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. «Συμφωνίες χωρίς όρους ωστόσο δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπάρξουν». Η Μέρκελ ανέφερε ως στόχο να συνεχιστεί η παροχή προστασίας και σε άλλους ανθρώπους μετά την παρούσα εκκένωση.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Wolfgang Schäuble (CDU) εμφανίστηκε συντετριμμένος για τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν. «Η απογοήτευση των ανθρώπων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μας ραγίζει την καρδιά», δήλωσε στην αρχή της έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής. «Η μοίρα τους κλονίζει την αυτο-εικόνα της Δύσης¨, τόνισε ο Σόιμπλε.
«Μέσα σε λίγες μέρες κατέρρευσαν όσα εμείς στη Συμμαχία φτιάξαμε επί δύο δεκαετίες», πρόσθεσε. «Είναι τραγωδία για τους Αφγανούς, που τώρα φοβούνται για τη ζωή τους – μεταξύ αυτών και γυναίκες και παιδιά, που έμαθαν πώς να ζουν με αυτοκαθορισμό και αυτοσυνείδηση».
Κατά τα 20 χρόνια της αποστολής στο Αφγανιστάν «φυτεύτηκε ο σπόρος της ελευθερίας». «Εξ αυτού προκύπτει μια ηθική υποχρέωση: Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Αποτύχαμε με την αξίωσή μας να αναμορφώσουμε το Αφγανιστάν σύμφωνα με τις ιδέες και τις αξίες μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.