Η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθήσει άλλες χώρες λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών»
«Μέχρι στιγμής καμία βοήθεια από την Γερμανία για τις δασικές πυρκαγιές στον Νότο» αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων:
//Η Γερμανία δεν έχει στείλει ακόμη βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, αλλά αυτή την στιγμή εξετάζεται το αν κάποιο κρατίδιο είναι σε θέση να αποστείλει δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, από την έναρξη των δασικών πυρκαγιών στη νότια Ευρώπη η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία έχουν ζητήσει υποστήριξη μέσω της διαδικασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών. Επιπλέον, από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ζητήθηκε άμεσα βοήθεια.
«Τα περισσότερα από τα αναφερόμενα κράτη έχουν ζητήσει υποστήριξη με πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία η Γερμανία δεν διαθέτει», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου κατόπιν αιτήματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων ζήτησε πρόσφατα την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών ενόψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Μέχρι τώρα, ελικόπτερα της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση πυρκαγιών από τον αέρα στη Γερμανία, αν και τα ελικόπτερα της αστυνομίας μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να μεταφέρουν μόνο σχετικά μικρή ποσότητα νερού.
Το πρωί της Παρασκευής, η Ελλάδα ζήτησε επιπλέον υποστήριξη με πυροσβεστικές δυνάμεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Το Κοινό Κέντρο Αναφοράς και Κατάστασης της Ομοσπονδίας έθεσε σχετικό ερώτημα προς τα κρατίδια. Η εξέταση του ζητήματος συνεχίζεται./
//Στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα προστίθενται από σήμερα και δυνάμεις από άλλες χώρες. Όπως ανακοινώθηκε χθες, στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σουηδία και η Κύπρος. Και η Γερμανία; Χρειάζεται εκπαίδευση για επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Σε συνέντευξη στη DW ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Πυροσβεστικής εξηγεί ότι αυτήν την χρονική περίοδο η πυροσβεστική δεν έχει τη δυνατότητα και το δυναμικό να προσφέρει βοήθεια σε άλλες χώρες λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών. «Ειδάλλως ισχύει ότι βοηθάμε κάθε χώρα» τονίζει ο Μπάνζε. «Για παράδειγμα ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας THW βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Ιταλία και προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο υποδομών. Κατά τα άλλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί σε ποιες χώρες γίνονται επιχειρήσεις (κατάσβεσης) και σε περίπτωση ανάγκης ζητά βοήθεια από χώρες που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν».
Ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε πιστεύει πάντως εάν το φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδηγούν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, επαναλαμβάνεται, τότε θα δραστηριοποιούνται πολύ πιο συχνά στο εξωτερικό γερμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις, τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία μαζί με την Αυστρία και το Νότιο Τιρόλο διαθέτουν το πιο πυκνό δίκτυο πυροσβεστών. «Η ΕΕ έχει ήδη ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε προετοιμασίες, να εκπαιδεύσουμε στελέχη. Διαθέτουμε γύρω στα εκατό στη Γερμανία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τους κανόνες που ισχύουν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, γιατί συχνά υπάρχει στενή συνεργασία με τον στρατό».
«Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την πανδημία»
Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της πυροσβεστικής. Πώς τέτοια ακραία γεγονότα, πανδημία, καύσωνας και πλημμύρες, επηρεάζουν τη δουλειά ενός Γερμανού πυροσβέστη; «Τέτοια γεγονότα την μεταβάλλουν ριζικά» παραδέχεται ο Μπάνζε. «Ιδιαίτερα η καταστροφή με τις πλημμύρες μας επιβάρυνε πολύ. Πάνω από 30.000 πυροσβέστες συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, ήταν μια επιβάρυνση». Αλλά μέχρι ποιο βαθμό μπορεί η πυροσβεστική να προετοιμαστεί για μια καταστροφή;
«Στην πανδημία για παράδειγμα δεν υπήρχε προετοιμασία, ολόκληρη η Γερμανία δεν ήταν προετοιμασμένη» δηλώνει ο επικεφαλής των Γερμανών πυροσβεστών. «Δεν υπήρχε στο ραντάρ. Σε πλημμύρες ή σε καταιγίδες είμαστε φυσικά πιο καλά προετοιμασμένοι, διότι έχουμε αντιμετωπίσει συχνά τέτοια φαινόμενα. Ίσως θα πρέπει να βελτιώσουμε το τεχνικό κομμάτι. Το διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια στις δασικές πυρκαγιές στο Βρανδεμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία.Με τα βαριά μας οχήματα μέχρι 18 τόνων μπορούμε να κάνουμε μεγάλες διαδρομές, αλλά όχι σε αμμώδες έδαφος. Χρειαζόμαστε πιο ελαφρά για ανώμαλους δρόμους».//
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.