«Η Δύση απέτυχε! Μετά την ήττα στο Hindukusch, τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει πια»
Όποιος έχει δει αυτές τις ημέρες τα βίντεο με τους πανικόβλητους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δύσκολα θα μπορέσει να τα ξεχάσει. Αυτές είναι εικόνες που ο Joe Biden και η κυβέρνησή του ήθελαν οπωσδήποτε να αποτρέψουν. Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να υπενθυμίζει την επαίσχυντη απόδραση από την Σαϊγκόν τον Απρίλιο του 1975, όταν διπλωμάτες και επιτόπιο προσωπικό χρειάστηκε να διασωθούν από την στέγη της αμερικανικής Πρεσβείας με ελικόπτερο. «Αυτό προφανώς δεν έχει σχέση με την Σαϊγκόν», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών του Biden Antony Blinken την περασμένη Κυριακή, όταν οι Ταλιμπάν είχαν ήδη καταλάβει την Καμπούλ.
Ο Blinken έχει δίκιο: Η Καμπούλ δεν είναι Σαϊγκόν. Είναι από κάποιες απόψεις χειρότερη.
Γιατί ο χαμένος πόλεμος στο Βιετνάμ ήταν μια φοβερή ταπείνωση για τις ΗΠΑ, αλλά δεν μετέβαλε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη της Δύσης. Λίγα χρόνια αργότερα κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο και γιόρτασαν το «Τέλος της Ιστορίας».
Ο χαμένος πόλεμος στο Αφγανιστάν μοιάζει ακόμη περισσότερο με μια ιστορική καμπή. Σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής που ξεκίνησε με την 11η Σεπτεμβρίου. Ήταν μια εποχή νεοϊμπεριαλισμού, κατά την οποία οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, καθοδηγούμενοι από μια σφριγηλή αίσθηση αποστολής, θέλησαν να διαμορφώσουν τον υπόλοιπο κόσμο σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα.
Αυτό το αίσθημα ισχύος της Δύσης είχε ήδη εξαντληθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και υποκαταστάθηκε από αυξανόμενη νευρικότητα. Ο Biden μόλις που είχε αναλάβει την εξουσία όταν κήρυξε τον ανταγωνισμό των συστημάτων με την Κίνα. Οι ΗΠΑ επέστρεψαν, επαναλαμβάνει έκτοτε σε κάθε ευκαιρία. Μετά το χάος των ετών του Trump, είναι και πάλι έτοιμες να ηγηθούν των Δημοκρατιών του κόσμου, τόνιζε.
Αλλά η Αμερική του έτους 2021 είναι μια παγκόσμια δύναμη που ασχολείται με τον εαυτό της και δεν πατάει γερά στα πόδια της. Και ειδικά ο Biden, ο οποίος ήθελε να κάνει τα πάντα καλύτερα, συμπεριφέρθηκε στο Αφγανιστάν σαν να ήταν ο Donald Trump: Ασαφής, αλαζονικός, μεθυσμένος από την εικόνα του. Επέμεινε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά την 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Γιατί τόσο βιαστικά, χωρίς να συμβουλευτεί τους συμμάχους του, χωρίς μια λογική στρατηγική; Και γιατί ακριβώς στη μέση της πολεμικής περιόδου; Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ακολουθούσε το ακόλουθο μοτίβο: Οι Ταλιμπάν προχωρούσαν το καλοκαίρι και περίμεναν το χειμώνα. Εάν οι Αμερικανοί είχαν μείνει λίγους μήνες παραπάνω, θα μπορούσαν να προετοιμάσουν καλύτερα τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την διάρκεια της παύσης των μαχών. Και σε ηθικό επίπεδο, γιατί το μήνυμα θα ήταν: Η Αμερική νοιάζεται για εμάς. Η Αμερική είναι αξιόπιστη.
Αντίθετα, ο Biden κρύφτηκε πίσω από τον Trump, η συμφωνία του οποίου με τους Ταλιμπάν προέβλεπε την απόσυρση των στρατευμάτων την 1η Μαΐου. Μια συμφωνία που οι Ταλιμπάν είχαν παραβιάσει προ πολλού. Αλλά ο Biden ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.
Ο Biden ως εκτελεστής της πολιτικής του Trump: Τώρα πια θα πρέπει να έχουν καταστραφεί οι ελπίδες πολλών ατλαντιστών ότι η προεδρία του Trump δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα δυσάρεστο διάλειμμα.
Το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δύσης δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν μπορούσε από καιρό να αμφισβητηθεί. Αλλά ακριβώς εξαιτίας αυτού του γεγονότος προέκυψε η ευθύνη να προετοιμαστεί τουλάχιστον η αποχώρηση όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Η απόφαση του Biden το απέτρεψε -και αιφνιδίασε τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών, που πολεμούσαν όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Με αμηχανία και τρόμο βλέπουν πλέον ένα δράμα, για το οποίο φέρουν μέρος της ευθύνης.
Η αποτυχία της δυτικής συμμαχίας στο Αφγανιστάν θα ωφελήσει πιθανώς όλες εκείνες τις δυνάμεις που θεωρούν την Δύση εχθρό ή αντίπαλο: Ακραίοι Ισλαμιστές, Ιράν, Ρωσία, και κυρίως η Κίνα, η οποία ήδη στέλνει φιλικά μηνύματα στους Ταλιμπάν και προειδοποιήσεις προς την Ταϊβάν πως όσοι βασίζονται στην Δύση θα προδοθούν.
Είναι η πικρή αλήθεια: Όλοι αυτοί οι Αφγανοί που πίστεψαν στην δύναμη και τα ιδανικά της Δύσης πληρώνουν τρομερό τίμημα. Ο ευγενής στόχος να διαδοθεί η Δημοκρατία στον κόσμο έχει τελικά συρρικνωθεί στην ελεεινή ελπίδα να διασωθούν ορισμένοι άνθρωποι από σκληρό θάνατο. Αυτές τις μέρες μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, αν η Δύση εξακολουθεί να υπάρχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.