Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανία: Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να βλέπουν έκπληξη

Οι εκτιμήσεις για ξαφνικές αλλαγές στην τάση της πρόθεσης ψήφου στην Γερμανία αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Και αυτό γιατί και στις εθνικές εκλογές το 2017 ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Martin Schulz έδειχνε να ανατρέπει τα πολιτικά δεδομένα αλλά και πρόσφατα η υποψήφια των πρασίνων Annalena Baerbock έδειχνε ότι θα είναι η διάδοχος της Μέρκελ.

Η διαφορά όμως με το σήμερα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις  γίνονται μόλις 19 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές με εκατομμύρια γερμανούς να έχουν ήδη ψηφίσει (επιστολική) και μέσα σ ένα κλίμα υπέρ του SPD.

Μια νέα δημοσκόπηση του Forsa για τα RTL και n-tv έρχεται να καταγράψει το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό για την Ένωση με μόλις 19% 

Το SPD συγκεντρώνει 25% (Εκλογές 2017 : 20,5%), CDU/CSU 19% (32,9%), Πράσινοι 17% (8,9), το FDP 13% (10,7), το AfD 11% (12,6), ενώ η Αριστερά 6% (9,2). Τα λοιπά μικρά κόμματα λαμβάνουν συνολικά 9% (5,2). Το ποσοστό των μη εκλεγόντων και αναποφάσιστων είναι στο 22%, λίγο κάτω από το ποσοστό των μη εκλεξάντων στις βουλευτικές εκλογές του 2017 (23,8).

Αλλά και στο θέμα του Καγκελαρίου δεν είναι καλά τα πράγματα για την Ένωση. Η αποδοχή για τον υποψήφιό της Armin Laschet μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και πάει στο 9% ενώ ο υποψήφιος του SPD, Olaf Scholz, προηγείται με 30%. Η υποψήφια των Πρασίνων Annalena Baerbock βρίσκεται στο 15%.

Διαφορετική θα ήταν η εικόνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν ήταν υποψήφιος Καγκελάριος ο Πρόεδρος του CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Söder. Σ’ αυτήν την περίπτωση το 38% των ψηφοφόρων θα προτιμούσε αυτόν και μόνο το 21% τον Scholz. Ακόμα και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πατρίδα του Λάσετ, ο Söder θα προηγούνταν με 35%, κατά 21 μονάδες του Λάσετ.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.