Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ελληνες υποψήφιοι στις γερμανικές εθνικές εκλογές

O μοναδικός Έλληνας βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή -Μπούντεσταγκ - είναι ο Γρηγόρης Αγγελίδης με τον κόμμα των Φιλελευθέρων Γρηγόρη Αγγελίδη.

Υποψήφιοι επίσης μεταξύ άλλων,  θα είναι στις εκλογές της Κυριακής η Αργυρή Παρασχάκη με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Σοφία Λεωνιδάκη με τους Αριστερούς (Die Linke) αλλά και ο Κώστας Κοσμάς που κατεβαίνει υποψήφιος στις τοπικές - κρατιδιακές - εκλογές του Βερολίνου με τους Πράσινους (Die Grunen) που θα πραγματοποιηθούν επίσης την ερχόμενη Κυριακή . 

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης Βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP)  στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στη Μπούντεσταγκ. Με παππούδες από τον Πόντο και την Σμύρνη γεννήθηκε το 1965 στο Ανόβερο από μετανάστες γονείς. Οι τελευταίοι, αρχές του '60 ξενιτεύτηκαν στη Γερμανία και δούλευαν ακόρντ, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι στα εργοστάσια. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ο πατέρας του άνοιξε κατάστημα λιανικής ενώ  η μητέρα του εργαζόταν με το κομμάτι μέχρι να βγει στην σύνταξη. Oι γονείς του ήρθαν στο Αννόβερο για να καταφέρουν κάτι καλύτερο από τη μια για αυτούς, αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά τους. «Οπότε το θέμα της ατομικής ελευθερίας και το ζήτημα τι μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερο οι επόμενες γενιές είναι πολύ δυνατά κίνητρα για να μπω στην πολιτική» προσθέτει.

Αργυρή Παρασχάκη: Η Σοσιαλίστρια από τη Ρόδο 

Μέλος των Σοσιαλδημοκρατών από το 2003, η οικονομολόγος Αργυρή Παρασχάκη κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με το SPD στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Γεννήθηκε στη Ρόδο και τέσσερις μέρες μετά «μετακόμισε» μόνιμα στη Γερμανία. Ο πατέρας της έφυγε από την Κομοτηνή το ‘63 και η μητέρα της το ΄68 από τη Ρόδο και γνωρίστηκαν στη Γερμανία.

Σοφία Λεωνιδάκη: Μια Κρητικιά με τους Αριστερούς στη Βρέμη


Γεννημένη στην νότια Γερμανία-κοντά στην Στουτγάρδη με καταγωγή από την Κρήτη η Σοφία Λεωνιδάκη κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με το Die Linke (Αριστερά) στην Μπούντεσταγκ. Έχοντας σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Βρέμης και της Κωνσταντινούπολης ασχολήθηκε από μικρή με την πολιτική. Το 2015 εκλέχτηκε τοπική βουλευτής στο κρατίδιο και από το 2019 είναι πρόεδρος στο γκρουπ των βουλευτών της Αριστεράς στην Βουλή της Βρέμης.

Η Γερμανία θα έπρεπε να κάνει πολύ περισσότερα για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Έχοντας επισκεφτεί την Λέσβο παρατηρεί ότι αυτό που γίνεται στη Μόρια είναι καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τα οποία ούτε η Ευρώπη προστατεύει. «Δεν είναι σωστό έτσι όπως συμπεριφέρεται η Ευρώπη στην Ελλάδα. Αφήνει μόνη της τόσο την Ελλάδα όσο και τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο δυναμικό κράτος όσο η Γερμανία. Και η Γερμανία θα έπρεπε να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα».

Κώστας Κοσμάς: Ένας Πράσινος από την Αθήνα



Ένας 50χρονος νεοελληνιστής από την Αθήνα, ο Κώστας Κοσμάς διεκδικεί την ψήφο των Γερμανών στο Βερολίνο, με το κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen), συμμετέχοντας στις δύο από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (κρατιδιακές εκλογές του Βερολίνου-τοπικό Κοινοβούλιο), οι οποίες διεξάγονται, στις 26 Σεπτεμβρίου την ίδια ημέρα με τις ομοσπονδιακές. Έφυγε από την Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Λογοτεχνία στο Βερολίνο το 1996 και τα τελευταία 25 χρόνια ζει στη γερμανική πρωτεύουσα. Εργαζόταν επί δώδεκα χρόνια στο τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ενώ από το 2013 είναι ο συντονιστής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού που λειτουργεί στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. 

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.