Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ένας Έλληνας και ένας φιλέλληνας υποψήφιοι στη Βουλή του Βερολίνου

Του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 

Γεώργιος Παππάς,

Τί σχέση μπορεί να έχει η ελληνική παροικία του Βερολίνου και ... ένα ποτήρι μοσοτελειωμένου φραπέ με τις γερμανικές κάλπες της Κυριακής; 

Στα σημερινά ΤΑ ΝΕΑ ένας Έλληνας και ένας φιλέλληνας υποψήφιοι όχι για τη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, Bundestag, αλλά για την τοπική Βουλή στο κρατίδιο του Βερολίνου που έχει επίσης εκλογές την Κυριακή. 

-------------

Στη «Μίττελ-Στράσε» του Στέγκλιτς ήταν χθες η «μέρα χωρίς αυτοκίνητο». Για κάποιες ώρες ο δρόμος ανήκε μόνον στους πεζούς, τα παιδιά έπαιζαν ζωγραφίζοντας με τις κιμωλίες το οδόστρωμα, υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής από το συγκρότημα που έπαιζε μπροστά από το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου. Η «Μίττελ-Στράσε» είναι ένα από τα σημεία που έκλεισαν οι Πράσινοι για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», την προεκλογική εκστρατεία των Οικολόγων στην περιφέρεια  Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής που στο Βερολίνο είναι τριπλές: Παγγερμανικές για το Μπούντεσταγκ, περιφερειακές για το κρατίδιο του Βερολίνου και δημοτικές για τους δήμους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο Κώστας Κοσμάς, είναι ο έλληνας «πράσινος» υποψήφιος βουλευτής για την τοπική Βουλή του Βερολίνου, Ο 50χρονος Κοσμάς μιλάει με τον κόσμο «για μία πόλη φτιαγμένη για τους ανθρώπους και όχι μόνο για αυτοκίνητα» μοιράζει προεκλογικά φυλλάδια. «Οι Πράσινοι είναι στον αντίποδα του ακροδεξιού AfD», λέει στα ΝΕΑ. Αυτό ήταν ένα επιπρόσθετο κίνητρο να ενταχθεί στο κόμμα των Οικολόγων. Εκτός από τα θέματα της οικολογίας, είναι το κόμμα που ακολουθεί «αριστερή πολιτική, αλλά χωρίς δογματισμούς», με φεμινιστικό προσανατολισμό και στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, διότι «ο πλούτος και ο δημόσιος χώρος πρέπει να μοιράζονται ισότιμα σε όλους». 

«Οι καιροί είναι ώριμοι για «πράσινους» βουλευτές», λέει ο Κοσμάς. Ωστόσο, ο τομέας 5 της περιφέρειας Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ που κατεβαίνει ο ίδιος υποψήφιος είναι παραδοσιακά στα χέρια του CDU με δεύτερο το SPD και τρίτο τους Πράσινους. Πολλές ελπίδες για άμεση εκλογή στην τοπική βουλή του Βερολίνου δεν έχει. Δεν αποκλείεται όμως η εκλογή του στην κατανομή με τη λίστα, αν οι Πράσινοι αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους. Το γεγονός ότι είναι Έλληνας – ήρθε σε ηλικία 25 ετών στο Βερολίνο, έκανε το διδακτορικό του στο παν/μιο FU - συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ενδιαφέρουσες «συνδηλώσεις ένταξης και ποικιλομορφίας», λέει: «Είμαι και Έλληνας και Γερμανός. Και αυτό είναι θετική εικόνα για την Γερμανία, ο κόσμος χαίρεται να μιλάει με έναν ελληνικής καταγωγής υποψήφιο». 

Επιπρόσθετα, με την ελληνική του καταγωγή έχει ως σημείο αναφοράς και την ελληνική παροικία. «Δείχνει και στους Πράσινους ότι υπάρχει μια κοινότητα που με υποστηρίζει». Για τις ανάγκες της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, στηρίζει τις προσπάθειες να διασφαλιστεί η παραμονή της στο σημερινό κτίριο και να αναβαθμιστεί η περιοχή για να γίνει «κέντρο συνάντησης πολιτισμών και γειτονιάς». 

Ο φιλέλληνας, Κρίστιαν Γκόινι, CDU

Το Στέγκλιτς-Τσέλεντρορφ, με περίπου 300.000 κατοίκους στο νοτιοδυτικό Βερολίνο, είναι η εκλογική περιφέρεια του Κρίστιαν Γκόινι, βουλευτή του CDU στην τοπική Βουλή του Βερολίνου. Ο 51χρονος Γκόινι εκλέγεται απ ευθείας στον τομέα 3 της περιφέρειας από το 2006. Τώρα κατεβαίνει για την τέταρτη βουλευτική του θητεία, μολονότι το κόμμα του, CDU, προβλέπεται να υποστεί ήττα στις εκλογές της Κυριακής, ο Γκόινι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και πάλι ο απ’ ευθείας εκλεγμένος βουλευτής της περιφέρειάς του στο «Αμπγκεορντνετεν-χάους» του Βερολίνου. 

Το πρόγραμμά του στις 13. Σεπτεμβρίου είχε επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου. Με τον μισοτελειωμένο φραπέ , το νερό «Ζαγόρι» και την πορτοκαλάδα «έψα» πάνω στο τραπέζι των ομιλητών είχε κανείς την εντύπωση ότι βρίσκεται σε προεκλογική εκδήλωση στην Ελλάδα. Αλλά ο καφές ήταν του Γκόινι και η για τη δήμαρχος του Στέγκλιτς, Κέρστιν Ρίχτερ-Κοτόφσκι. 

Στο Στέγκλιτς και στην Μίττελ-Στράσε χτυπάει η καρδιά της ελληνικής παροικίας με την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, δίπλα ακριβώς από την Ορθόδοξο ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Στο Στέγκλιτς λειτουργεί και το Ελληνικό-Ευρωπαϊκό Σχολείο του Βερολίνου. Στο Βερολίνου υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα περίπου 25.000 Έλληνες. Η Ελληνική Κοινότητα έχει εγγεγραμμένα σχεδόν 5000 μέλη, ωστόσο ενεργά συμμετέχουν 400 -500 άτομα. Είναι ο φορέας που στεγάζει 14 ελληνικούς συλλόγους και χρηματοδοτείται από το κρατίδιο του Βερολίνου με 45.000 το χρόνο, έχει χώρους για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας, Παναγιώτης Ματλής. 

Ο βουλευτής, Κρίστιαν Γκόινι, υπόσχεται ότι θα στηρίξει την κοινότητα στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτιρίου που επίκειται το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το κάνει, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Πρωτοστάτησε στην αδελφοποίηση του Δήμου Στέγκλιτς με το Σοχό και το Δήμο Λαγκαδά, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη με κάθε ευκαιρία. «Η Θεσσαλονίκη έγινε σχεδόν η δεύτερη πατρίδα μου και διαπιστώνω συχνά ότι τη χρειάζομαι μερικές φορές το χρόνο», λέει ο Γκόινι στα ΝΕΑ. 

Η γκάμα των πρωτοβουλιών του φτάνει από τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων στην έκθεση τροφίμων του Βερολίνου «Πράσινη Εβδομάδα», μέχρι τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του για θέματα πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης, έχει θεσμοθετήσει τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Θα επισκεφθεί και φέτος το φεστιβάλ στις αρχές Νοεμβρίου. «Θα παρουσιάσουμε έκθεση της σχολής κινηματογράφου του Μπάμπελσμπεργκ για το μέλλον των φεστιβάλ μετά τον κορωνοϊό», λέει ο Γκόινι. «Στο Βερολίνο επεξεργαζόμαστε την ιδέα στενότερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών φεστιβάλ, είναι σημαντική για το μέλλον του ευρωπαϊκού κινηματογράφου», σημειώνει, «κυρίως με τον ανταγωνισμό του netflix».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.