Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Αναστήλωση του Φροντιστηρίου Αργυρούπολης Πόντου

Eπιστολή του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης με αφορμή την αναστήλωση του κτηρίου του Φροντιστηρίου Αργυρούπολης Πόντου (1723-1922), με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Ercan Cimen και του συλλόγου επιχειρηματιών της πόλης Gümüshane (Αργυρούπολη).

Σύλλογος ποντίων Νυρεμβέργης,

Προς: Δήμαρχο Gümüshane – Turkey       

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

με ιδιαίτερη ευαρέσκεια ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Δήμου Gümushane  να αναστηλώσει το κτήριο του πρώην Frontistirion Argyroupolis και να αποδώσει τη χρήση του σε πολιτιστικές δράσεις, φιλοξενώντας λειτουργίες της τέχνης, της παιδείας και της επιστημονικής έρευνας.

Το έργο που αναλάβατε, ως συμβολισμός για τον πολιτισμό και την αλληλοκατανόηση  Τουρκίας και Ελλάδας, τιμά τη μνήμη των μαθητών και δασκάλων του Frontistirion Argyroupolis  και συμβάλλει στην εποικοδομητική προσέγγιση του μουσουλμανικού και χριστιανικού κόσμου.

Κύριε Δήμαρχε,

οραματιστήκατε με τους συνεργάτες σας τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου, το οποίο μαρτυρεί την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά των λαών του Ευξείνου Πόντου.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε τους χαιρετισμούς μας στο Δημοτικό σας Συμβούλιο, στο σύλλογο Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Gümüshane-Αργυρούπολης  και στον αρχιτέκτονα του έργου κ. Yusuf Burak Bulu.

Έχετε τόσο εσείς, όσο και οι συνεργάτες σας, τις ευχές και συγχαρητήρια των χριστιανών Ρωμιών του ευλογημένου Karadeniz-Εfxinos Pontos-Εύξεινος Πόντος.

(Efxinos Pontos σημαίνει φιλόξενη θάλασσα στα αρχαία ελληνικά)

Υ.Γ

Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε επίσης για τη συνεργασία σας με τα σωματεία “Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας-Εθνική βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως-Ο Κυριακίδης“  και “Eύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών“  τα οποία με ειλικρινή αισθήματα φιλίας, ανέλαβαν την προβολή της πρωτοβουλίας σας στην Ελλάδα.

Mε εκτίμηση,

Λαμπρόπουλος Δημήτρης

Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.