Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

«Πρώην στρατιώτες της Bundeswehr ήθελαν να συστήσουν στρατό μισθοφόρων»

Spiegel  «Πρώην στρατιώτες της Bundeswehr φέρονται να ήθελαν να συστήσουν στρατό μισθοφόρων»

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην υπόθεση δύο -τουλάχιστον- πρώην στρατιωτών που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος (BKA) με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να συστήσουν μια ομάδα με 150 περίπου μισθοφόρους, που με το προκάλυμμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για λογαριασμό της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας θα αναλάμβαναν παράνομες ειδικές αποστολές στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel, οι κατηγορίες που έχει απαγγείλει εις βάρος τους η ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η οποία επίσης διέταξε την έρευνα στις οικίες τους και σε τέσσερα ακόμα σπίτια στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυττεμβέργη, είναι πολλές και σοβαρές. Οι δύο πρώην στρατιώτες κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την τέλεση ανθρωποκτονίας και απαγωγής, καθώς επίσης για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι, επιπλέον, ύποπτοι ότι σχεδίαζαν να συστήσουν τρομοκρατική οργάνωση και να στρατολογήσουν μισθοφόρους υποσχόμενοι μηνιαίες απολαβές της τάξης των 40.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Spiegel, ο στρατός των μισθοφόρων που σχεδίαζαν να δημιουργήσουν οι δύο κατηγορούμενοι, θα είχε την αποστολή να αναμειχθεί στον εμφύλιο που μαίνεται στην Υεμένη και να αποσπάσει περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες Χούτι, ώστε να προλειάνει το έδαφος για την κατάκτησή τους από τον τακτικό στρατό της Υεμένης. Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έχουν προσεγγίσει και άλλους πρώην ή εν ενεργεία στρατιώτες, ώστε να τους στρατολογήσουν στην επιχείρησή τους, ενώ ο ένας εκ των δύο φαίνεται ότι προσπαθούσε επίμονα να έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας για να παρουσιάσει το όλο σχέδιο, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από το Ριάντ.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι εργάζονταν το τελευταίο διάστημα για την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Asgaard, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών Αρχών, καθώς υψηλόβαθμο στέλεχός της είναι ύποπτο για την προετοιμασία «σοβαρής βίαιης ενέργειας επικίνδυνης για το κράτος»: συγκεκριμένα, είναι ύποπτος για απειλές κατά της Martina Renner, βουλευτού του Κόμματος της Αριστεράς. Υπάρχουν δε υποψίες ότι η εν λόγω εταιρεία έστελνε υπαλλήλους της ένστολους και υπό τη γερμανική σημαία σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση, όπως στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.