Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Seehofer: Εξετάζει εισαγωγή ελέγχων σε όσους εισέρχονται από Ελλάδα

Σε δηλώσεις μετά και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο προχώρησε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών  Horst Seehofer σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. 

Ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαχθούν έλεγχοι στις πτήσεις που φτάνουν από την Ελλάδα στην Γερμανία, λόγω της αύξησης του αριθμού των αναγνωρισμένων στην Ελλάδα προσφύγων, που υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Seehofer, η εισαγωγή τέτοιων ελέγχων θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο, «το οποίο και θα λάβω, αν δεν καταλήξουμε σε μια κοινή διαδικασία με την Ελλάδα».  

Σύμφωνα με έκθεση του ομοσπονδιακού Υπ. Εσωτερικών, που έχει στη διάθεσή του το DPA, έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στην Ε.Ε. κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η διαδικασία που έχει τεθεί σε ισχύ με τον Κανονισμό του Δουβλίνου δεν λειτουργεί. Τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους επέστρεψε από τη Γερμανία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη του Δουβλίνου, μόνο ένας αιτών άσυλο, όταν οι αιτήσεις επιστροφής που κατατέθηκαν από τη Γερμανία ήταν 7.100. Αντίστοιχα, στην Ιταλία επεστράφησαν 158 αιτούντες άσυλο από σύνολο 4000 τέτοιων αιτημάτων που κατέθεσαν οι γερμανικές Αρχές.

Το DPA τονίζει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την επιστροφή των ανθρώπων αυτών, σύμφωνα και με γνωμοδότηση της γερμανικής Δικαιοσύνης. Για αυτό και η Γερμανία παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί την γερμανική υποστήριξη για την φιλοξενία και μέριμνα των αιτούντων άσυλο και να υλοποιήσει τη σχετική δήλωση προθέσεων.

Πηγή: DPA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.