Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Κυριακή 28.11. η "1η Advent" . Tι σημαίνει ;

“Advent” ονομάζεται το χρονικό διάστημα που ξεκινάει από την τέταρτη Κυριακή πριν την ημέρα των Χριστουγέννων και καταλήγει στην Παραμονή. Eίναι η πρώτη Κυριακή μετά  «Κυριακή των Νεκρών»  (Totensonntag).

Advent

Σημαίνει «ερχομός», «έλευση» και τιμά τόσο την μνήμη της πρώτης έλευσης του Χριστού στη γη, της γέννησής του δηλ., όσο και την προσμονή της επικείμενης δεύτερης παρουσίας του.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως αντίστοιχο έθιμο τηρείται η νηστεία μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων. 

Στη Γερμανία όμως και γενικότερα στη Δύση, η παράδοση θέλει τους χριστιανούς να στολίζουν τα σπίτια τους με στρογγυλά στεφάνια „Advetskranz“ στα οποία συνήθως είναι τοποθετημένα περιμετρικά τέσσερα κόκκινα κεριά. 

Ετσι αρχίζοντας από την τέταρτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, οι πιστοί ανάβουν ένα κόκκινο κερί για κάθε Κυριακή. Το πρώτο κερί είναι το κερί της «ελπίδας» ή «προσδοκίας». 

Σε πολλές περιπτώσεις είναι επιπλέον των τεσσάρων κόκκινων κεριών και  ένα άσπρο στη μέση του στεφανιού. Αυτό το πέμπτο και τελευταίο, το λευκό, το ανάβουν την Παραμονή ή την ημέρα των Χριστουγέννων και συμβολίζει το Φώς του Κόσμου», τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.