Πλησιάζει η στιγμή που οι πρώτοι εμβολιασμένοι κατά του COVID19 θα έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για το πιστοποιητικό εμβολιασμού; Πότε λήγει ;
Ήδη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι το «πάσο» για τους ενήλικες άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει αν δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου «έξι μήνες και πέντε εβδομάδες» μετά τη δεύτερη δόση.
Επίσης, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν στο εξής για εννέα μήνες και θα ανανεώνονται μόνο με τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, ενώ και η Κροατία έχει θέσει χρονικό όριο στα πιστοποιητικά τις 365 μέρες. Μάλιστα για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson το πιστοποιητικό θα λήγει μετά από 270 μέρες δηλ 9 μήνες)
Τι Ισραήλ αναγνωρίζει πιστοποιητικά μέχρι 9 μηνών. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αναμνηστική δόση (3η δόση) ανανεώνει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Τι ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το πιστοποιητικό δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Η συζήτηση όμως και στην Ελλάδα δειλά δειλά ξεκίνησε.
Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο που καλύπτεται ο εμβολιασμένος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κάτι ανάλογο και στη χώρα μας.
Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό
Ημερομηνία λήξης όμως έχει και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει ισχύ 12 μηνών με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου και ημερομηνία λήξης στις 30 Ιουνίου 2022 με άγνωστο το τι θα ισχύει μετά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.