Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Κριτική στην υπόθεση του Έλληνα που πέθανε κατά την κράτηση

«Η Εισαγγελία του Wuppertal ενημέρωσε πολύ αργά για την υπόθεση θανάτου υπό αστυνομική κράτηση. Και δέχεται έντονη κριτική»

Στο ρεπορτάζ της Katharina Rüth της εφημερίδας Westdeutsche Zeitungσχετικά με την υπόθεση του 25χρονου που έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του Wuppertal επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Αρχές του Wuppertal γνωστοποίησαν το περιστατικό με μεγάλη καθυστέρηση. Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Wuppertal, Wolf-Tilman Baumert, δικαιολόγησε το ότι δεν ενημερώθηκε άμεσα η κοινή γνώμη για το περιστατικό λέγοντας ότι επρόκειτο για «την τραγική υπόθεση θανάτου ενός νέου άνδρα, για τον οποίο δεν διαφαινόταν καθόλου επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους τρίτων» και ότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και η προστασία της ιδιωτικής σφαίρας. Στην προκειμένη περίπτωση αποφάσισε να μην γνωστοποιήσει στον Τύπο την υπόθεση, προκειμένου να προστατεύσει την οικογένεια του θανόντος, ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.

Όπως ο ίδιος ενημέρωσε, πάντως, ο 25χρονος από το Straelen επισκέφτηκε την αδερφή του, με την οποία πήγαν σε club του Wuppertal το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου και στην επιστροφή το επόμενο πρωί διαπληκτίστηκαν στο ταξί, όπου ο ίδιος επέδειξε επιθετική συμπεριφορά, κάτι που συνεχίστηκε και ενώπιον των αστυνομικών. Ακόμα και κατά την αιματολογική εξέταση στο αστυνομικό Τμήμα, χρειάστηκε να τον κρατούν οι αστυνομικοί, δήλωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Wolf-Tilman Baumert, που πρόσθεσε ότι αμέσως μετά κατέρρευσε από ανακοπή, με τις προσπάθειες ανάνηψης να είναι ανεπιτυχείς. Από τη νεκροψία δεν υπάρχουν ενδείξεις βίας, που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τον θάνατο και η πιθανότερη αιτία είναι το έμφραγμα, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί αμέσως μετά τον θάνατο του νεαρού, που σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου, τα οποία επικαλείται η ε/φ- είχε υπερμεγέθη καρδιά.

Εν συνεχεία αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δήλωσε πως η συμπεριφορά του 25χρονου παραπέμπει σε χρήση ναρκωτικών και ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα, αλλά αιφνιδίως έγινε επιθετικός το βράδυ του συμβάντος. Ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε τη μαρτυρία της αδερφής του θανόντος ότι είχε κάνει χρήση LSD στο club, πρόσθεσε δε ότι η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του ήταν χαμηλή και ότι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων μπορεί να βγουν μετά από μήνες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι όπως φαίνεται η οικογένεια του νεαρού κατάγεται από την Ελλάδα και ότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, έχει ενημερωθεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος και ότι, εξ΄ όσων γνωρίζει ο κ. Baumert, ο δικηγόρος της οικογένειας βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αστυνομία.

Η υπόθεση του 25χρονου προκάλεσε την αντίδραση του SPD, με τον υπεύθυνο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος για εσωτερικές υποθέσεις στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hartmut Ganzke, να δηλώνει: «Δεν μπορούμε μετά τον θάνατο του 25χρονου απλά να περάσουμε στη συνήθη ατζέντα. Για αυτό απαιτούμε πλήρη διαλεύκανση από τον Υπουργό Εσωτερικών. Είναι καθοριστικής σημασίας η διαφάνεια για τα συγκεκριμένα ευρήματα». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Jules El-Khatib, ζήτησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη διερεύνηση του περιστατικού από ανεξάρτητη επιτροπή και όχι από άλλο αστυνομικό τμήμα (υπενθυμίζεται ότι για λόγους ουδετερότητας, την έρευνα ανέλαβε το αστυνομικό τμήμα του Hagen). Αλλά και η Nina Eumann, εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς στο κρατίδιο, έκανε λόγο για «σκάνδαλο», αναφερόμενη στην καθυστερημένη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.