Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Γερμανία: Ψηφίστηκε ο νόμος κατά του COVID19

Ψηφίστηκε πριν λίγο στην Ομοσπονδιακή Βουλή νόμος για την ανάσχεση της πανδημίας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.  Ο νόμος πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο των κρατιδίων ενώ σε λίγο ξεκινάει η σύσκεψη Μέρκελ με Πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Αγνωστό είναι ακόμη αν το CDU/CSU ψηφίσει στη Βουλή των κρατιδίων το νόμο καθώς ήθελε πιό αυστηρές διατάξεις. Το CDU χρειάζεται όμως να ψηφίσει υπέρ καθώς ελέγχει αρκετές κυβερνήσεις των κρατιδίων.

Ο νέος νόμος:

Ο νόμος αφαιρεί το δικαίωμα στα κρατίδια να πραγματοποιούν λοκντάουν, να αποφασίζουν για απαγόρευση εξόδου και να παραμβαίνουν στην εστίαση και στον τουρισμό. Αντίθετα παραμένουν οι αρμοδιότητες για περιορισμούς στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικές δραστηριότητες /επαφές.

Επίσης σύμφωνα με τον νόμο οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγχουν καθημερινά αν εφαρμόζεται στους χώρους εργασίες ο κανόνας της πρόσβασης των εμβολιασμένων, όσων έχουν αναρρώσει και όσων έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό. Στους χώρους εργασίας θα ισχύει το 3G

Επαναφορά της τηλεργασίας  που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι, εκτός από όσους απασχολούνται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που καθιστούν δύσκολη την τηλεργασία.

Η επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα) θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με τεστ, ενώ υποχρεωτικό θα είναι το τεστ κορωνοϊού στις κλινικές και τις μονάδες φροντίδας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες. 

Τέλος, η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί εμπεριέχει προβλέψεις για αυστηροποίηση των ποινών σε βάρος όσων χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά ή όσων είναι υπεύθυνοι για την έκδοση αυτών, που θα έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης.

Πηγή: Tagesschau

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.