Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Deutschlandfunk:«Σχολή της Χάλκης–Λείπουν θεολόγοι ανοιχτοί στον κόσμο»

Deutschlandfunk: «Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία – Λείπουν θεολόγοι ανοιχτοί στον κόσμο»

Στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, στη στήλη με τα πολιτιστικά και θρησκευτικά θέματα, δημοσιεύεται ανταπόκριση της Susanne Güsten, που αναφέρεται στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο ιστορικό της απαγόρευσης της λειτουργίας της, ενώ στην ανταποκρίτρια μιλά ο φιλόσοφος και θεολόγος Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, ο νεότερος εν ζωή απόφοιτος της Χάλκης, που προοριζόταν να διδάξει στη Σχολή, ωστόσο δεν πρόλαβε λόγω της απαγόρευσης της λειτουργίας της από το τουρκικό κράτος.

Ο κ. Δεληκωσταντής τονίζει ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν πάντα ανοιχτή στον κόσμο, κάτι που όπως λέει, είχε άμεση σχέση με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, και προσθέτει ότι όσοι φοιτούσαν εκεί πάντα γνώριζαν τι συμβαίνει στην Οικουμένη. Εν συνεχεία ο κ. Δεληκωσταντής υπογραμμίζει τη στενή σύνδεση της Σχολής με το Πατριαρχείο, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τονίζει τη δυσκολία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να βρει ορθόδοξους θεολόγους, που να ενδιαφέρονται για τον διάλογο των θρησκειών, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν δεν είχε κλείσει η Σχολή.  

Τέλος, η ανταπόκριση αναφέρεται στους χώρους της Σχολής, που συντηρούνται ώστε να είναι πάντα έτοιμοι να υποδεχτούν νέους φοιτητές, εφόσον το επιτρέψει η τουρκική κυβέρνηση. Η ελπίδα είχε αναπτερωθεί όταν το AKP του σημερινού Τούρκου Προέδρου ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία ή όταν η Ε.Ε. αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, έκτοτε όμως έχουν περάσει δεκαετίες και οι ελπίδες πλέον εξανεμίζονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.