Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

SZ: «Η Γερμανία γίνεται φρένο»

Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung (Tobias Kaiser από τις Βρυξέλλες) αναφέρεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, που δημοσιοποιήθηκαν χθες και που είναι πιο αισιόδοξες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας από ό,τι αναμενόταν. 

Ωστόσο τα νέα δεν ήταν εξίσου καλά για τη Γερμανία, σχολιάζει ο ανταποκριτής, καθώς η Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της για το τρέχον έτος της τάξης του 2,7%, κάτι που την καθιστά ουραγό στην οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε., καθώς για τη Γαλλία προβλέπεται ανάπτυξη με ρυθμό 6,5%, για την Ιταλία 6,2% και για την Ελλάδα 7,1%, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας, που μέχρι τώρα θεωρούνταν κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη στην Ε.Ε., αλλά πλέον φαίνεται να την φρενάρει, παρακολουθεί με προσοχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται στη συνέχεια, με τον αρμόδιο Επίτροπο Paolo Gentiloni, να δηλώνει στην Die Welt ότι είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας. Όπως αναφέρει η ανταπόκριση, οι γερμανικές επιχειρήσεις -ιδίως η αυτοκινητοβιομηχανία- αυτό το διάστημα έχουν πληγεί από τις ελλείψεις στις προμήθειες, κυρίως πρώτων υλών. Η Επιτροπή αναμένει νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη άπαξ και αποκατασταθεί διεθνώς η ομαλή ροή στις προμήθειες και εκτιμά ότι το 2022 η Γερμανία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6%, δηλαδή κατά τι άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τον Tobias Kaiser, κάνουν λόγο για διαρθρωτικά προβλήματα στη γερμανική οικονομία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι προφανώς φτάνει στο τέλος της η εποχή της ραγδαίας παγκοσμιοποίησης και του ανεμπόδιστου εξωτερικού εμπορίου. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός, όπως σημειώνουν, ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις -που έως τώρα συγκαταλέγονταν στους καλύτερους πελάτες για τις γερμανικές εξαγωγές- πλέον αποτελούν σοβαρούς ανταγωνιστές και καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου της γερμανικής βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.