Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

FAZ: «Πόσο καιρό θα ισχύoουν τα πιστοποιητικά Covid;»

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης της ΕΕ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός ψηφιακού πιστοποιητικό εμβολιασμού για να επιτραπούν ξανά τα τουριστικά ταξίδια στη ζώνη Schengen. Η ιδέα επικράτησε και εορτάστηκε ως μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες. Αλλά για πόσο καιρό ακόμα; Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα στους εμβολιασμένους μειώνονται και οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Ολλανδία, φαίνεται να το αποδεικνύουν. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο ξεκινά τώρα μια νέα συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού; Χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός;

Και πάλι ήταν ο Μητσοτάκης αυτός που ξεκίνησε τη συζήτηση σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την περασμένη εβδομάδα. Ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και θα προτείνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να παραμείνει σε ισχύ, μόνο εφόσον γίνει επαναληπτικός εμβολιασμός έξι μήνες μετά το δεύτερο εμβολιασμό. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τις ρωγμές στο τείχος της ανοσίας που έχουμε ήδη χτίσει στην ήπειρό μας», είπε ο συντηρητικός πολιτικός.

Η Επιτροπή κατελήφθη αρχικά εξαπίνης. Εκπρόσωποί της δήλωναν διστακτικά επί ημέρες ότι θα κατατεθεί «εγκαίρως» μια πρόταση. Στο μεταξύ έχει καταστεί σαφές ότι αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη. «Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό και γι’ αυτό θα χρειαστεί στενός συντονισμός», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Ευρωκοινοβούλιο η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Παράλληλα, ανακοίνωσε την «επικαιροποίηση» της μέχρι τώρα Σύστασης του Συμβουλίου για τα ελεύθερα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα ταξίδια σε τρίτες χώρες, προκειμένου να ανταποκριθεί στο «σημαντικό ρόλο» του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορωνοϊό.

Ο κατακερματισμός που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι μεμονωμένα κράτη έχουν ήδη εκδώσει κανονισμούς για τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς χωρίς προηγούμενο μεταξύ τους συντονισμό. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών πρέπει να κάνουν αναμνηστικό εμβολιασμό, ούτως ώστε τα πιστοποιητικά τους να παραμένουν έγκυρα και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να επισκεφτούν ένα εστιατόριο ή να μπουν στο τρένο -και μάλιστα το αργότερο έξι μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό. Η εκστρατεία εμβολιασμού των ατόμων άνω των 50 ετών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Στο Βέλγιο οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κάνουν ήδη το τρίτο εμβόλιο, αλλά η ηλεκτρονική εφαρμογή για τον κορωνοϊό αναμένεται να προγραμματιστεί εκ νέου. Μέχρι τώρα εξαρτιόταν από τον εμβολιασμένο το κατά πόσον θα ανεβάσει το τρίτο εμβόλιο στην εφαρμογή . Όποιος όμως το έκανε, αποκλείστηκε για 14 ημέρες -τόσος χρόνος χρειαζόταν για να ισχύσει ο δεύτερος εμβολιασμός. Αυτό αποτελεί κάθε άλλο παρά κίνητρο για τη δήλωση του τρίτου εμβολιασμού.

Κατά συνέπεια, χρειάζονται κοινοί κανόνες. Σήμερα αναμένεται μια επιστημονική σύσταση από Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία θα εξηγεί το πότε αρχίζει να μειώνεται η προστασία του εμβολίου. Μια σουηδική μελέτη κατέδειξε πρόσφατα ότι η προστατευτική δράση όλων των εγκεκριμένων εμβολίων μειώνεται τους πρώτους έξι μήνες, αν και αυτό συμβαίνει λιγότερο με το εμβόλιο της Moderna, περισσότερο με αυτό της BioNTech και πάρα πολύ με το AstraZeneca. Ωστόσο, όσοι έκαναν αναμνηστικό εμβολιασμό με ένα από τα δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA προστατεύονται σημαντικά περισσότερο.

Οι Υπουργοί των χωρών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι τα Ευρωπαϊκά Θέματα αντάλλαξαν χθες απόψεις για πρώτη φορά επί του ζητήματος. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Michael Roth δήλωσε: «Επιβάλλεται ο αναμνηστικός εμβολιασμός». Πρέπει «να γίνουν σημαντικές προσαρμογές» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ούτως ώστε «να ανταποκρίνεται στα επιστημονικά ευρήματα». Ο πολιτικός του SPD δεν ήταν σε θέση ακόμη να μιλήσει για λογαριασμό της μελλοντικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, αλλά οι συνάδελφοί του αναμένεται να έχουν κατανοήσει τα μηνύματα. Οι εκπρόσωποι της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου τάχθηκαν επίσης υπέρ της προσαρμογής. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, δήλωσε ότι υπάρχει ευθύνη έναντι των πολιτών να καθοριστεί γρήγορα μία «ενιαία ρύθμιση». Αυτή θα περιλαμβάνει και τον καθορισμό του χρόνου, για τον οποίο όσοι έχουν αναρρώσει διαθέτουν επαρκή προστασία -και επομένως και έγκυρο πιστοποιητικό. Μέχρι στιγμής, η περίοδος αυτή έχει περιοριστεί από όλους στους έξι μήνες.

 Frankfurter Allgemeine Zeitung (Η ανταπόκριση του Thomas Gutschker )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.