Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

TAGESSPIEGEL: «Η Merkel χάνει την υπομονή της»

«Η υπηρεσιακή Καγκελάριος προτρέπει να διεξαχθεί τάχιστα συνάντηση Ομοσπονδίας και κρατιδίων για τον κορωνοϊό»

Foto: Bundesregierung

Το ρεπορτάζ της πολιτικής συντάκτριας στο Βερολίνο Maria Fiedler, του επικεφαλής της Σύνταξης Βερολίνου της ε/φ και υπευθύνου για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής Georg Ismar και του δημοσιογράφου στο γραφείο Βερολίνου Hans Monath αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Χθες το πρωί η Leopoldina, η Εθνική Ακαδημία των Επιστημών, προχώρησε στη δημοσιοποίηση της νέας άποψής της επί του θέματος: «Αντι-ιικοί παράγοντες κατά του SARS-CoV-2». Στο τέλος του προλόγου του εγγράφου περιλαμβάνονται οι συμβουλές του Προέδρου της Gerald Haug που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας παρατηρείται «έλλειψη πρόληψης, σαφών κανόνων και αυστηρότητας», τονίζει ο Haug και προτείνει κάτι εκρηκτικό: Υποχρέωση παροχής αποδείξεων εμβολιασμού στο χώρο εργασίας (διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται τεστ κορωνοϊού) και υποχρεωτικός εμβολιασμός για επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δάσκαλοι.

Κατά το παρελθόν, μία δήλωση της Leopoldina που υπογράμμιζε την επείγουσα ανάγκη ερχόταν πρώτη, και στη συνέχεια η Καγκελάριος δήλωνε ότι απαιτείται Διάσκεψη των Πρωθυπουργών προκειμένου να αποφασιστούν δραστικά μέτρα.

Η Angela Merkel αυτή τη φορά περίμενε, και γιατί ήθελε να έρθει σε συνεννόηση με τον πιθανότερο διάδοχό της Olaf Scholz (SPD) και επειδή διαθέτει λιγότερη εξουσία. Όμως, λίγο μετά την προειδοποίηση της Leopoldina, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Steffen Seibert ανακοίνωσε ότι η Merkel θα ήθελε να οργανωθεί σύντομα μία Διάσκεψη των Πρωθυπουργών. Η ίδια βρίσκεται σε στενή επαφή με τα κρατίδια και τα κόμματα που πιθανότατα θα συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό. «Ο ιός δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές διεργασίες ή τις μεταβατικές περιόδους». Όλοι νοιώθουν την ίδια ευθύνη να αποτρέψουν τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στον πληθυσμό, «είτε ανήκουν στην παλιά είτε στη νέα Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση». Αυτή η φράση απευθύνεται στον Scholz που πατάει το φρένο.

Η Merkel θεωρείται υπέρμαχος τουλάχιστον της παγγερμανικής εφαρμογής της υποχρέωσης απόδειξης εμβολιασμού ή της απόδειξης ανάρρωσης από τον κορωνοϊό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, την οποία ο Scholz μέχρι τώρα δεν ήθελε με τόσο γενικό τρόπο. Η πίεση προέρχεται κυρίως από το FDP. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, αλλά χρειάζονται γρήγορες λύσεις. Πολλοί πολίτες, τα ΜΜΕ και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Merkel και του Υπουργού Υγείας Jens Spahn (CDU), έχουν προφανώς υποτιμήσει την κατάσταση. Το καλοκαίρι το ποσοστό εμβολιασμού παρέμεινε από κάποιο σημείο και μετά στάσιμο και μόνο το 67,3% του πληθυσμού είναι πλήρως ανοσοποιημένο. Για να ξεπεραστεί η πανδημία, θα ήταν απαραίτητο ένα ποσοστό της τάξης του 85%. Πολλά κέντρα εμβολιασμού έχουν κλείσει, αλλά η κατάσταση καταδεικνύει ότι απαιτούνται τάχιστα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και εκατομμύρια αναμνηστικοί εμβολιασμοί. Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει αυξηθεί στους 2.734, περίπου 20% περισσότεροι από ό,τι πριν από μια εβδομάδα. Οι κατειλημμένες κλίνες εντατικής θεραπείας είναι συνολικά περίπου 19.740, ενώ υπάρχουν ακόμη 2.427 δωρεάν κρεβάτια.

Ωστόσο, αρκετά κρατίδια που κυβερνούνται από το SPD επικρίνουν, όπως και ο Scholz, το ενδεχόμενο διεξαγωγής μια Διάσκεψης των Πρωθυπουργών, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες που δύσκολα μπορούν να εκπληρωθούν. Από τη μία πλευρά, οι Υπουργοί Υγείας έχουν ήδη αποφασίσει τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς για όλους όσοι έκαναν τον τελευταίο τους εμβολιασμό πριν από έξι μήνες. Επιπλέον, ορισμένα κέντρα εμβολιασμού ανοίγουν και πάλι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σοβαρές διαφορές από κρατίδιο σε κρατίδιο. Στο Schleswig-Holstein και στη Βρέμη η συχνότητα εμφάνισης κορωνοϊού είναι κάτω από τα 100 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες επτά ημέρες, στην Κάτω Σαξονία είναι 106, ενώ κρεβάτια εντατικής θεραπείας καταλαμβάνουν ασθενείς με κορωνοϊό σε ένα ποσοστό της τάξης μόνο του 5,7%. Η παγγερμανική εφαρμογή της υποχρέωσης απόδειξης εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό σε αυτά τα κρατίδια θα μπορούσε γρήγορα να εκπέσει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Αντίθετα, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP προτίθενται να φέρουν σήμερα στο Bundestag το νομοθετικό πακέτο τους για τον κορωνοϊό τους, με βασικό στοιχείο τη λήξη στις 25 Νοεμβρίου της «Κατάστασης Επιδημίας εθνικής εμβέλειας» και των ειδικών δικαιωμάτων υπέρ της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό φαίνεται λίγο παράξενο, ειδικά από τη στιγμή που σχεδόν ταυτόχρονα η Βαυαρία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των γεμάτων νοσοκομείων της. Ωστόσο, ο Scholz και οι εταίροι του ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας του πρώτου τους μεγάλου έργου. Η νέα ρύθμιση θα καθιστά αδύνατα τα Lockdown και τους περιορισμούς στις επαφές. Αλλά στην πραγματικότητα η νέα κυβέρνηση δεν απέχει και τόσο πολύ από πολλές απαιτήσεις, καθώς πολλοί περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν από τα κρατίδια. Επιπλέον, σύντομα θα υπάρχει υποχρέωση απόδειξης εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό ή αρνητικό τεστ στο χώρο εργασίας, και έτσι οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλουν καθημερινά αρνητικά τεστ εκεί, καθώς και σε οίκους ευγηρίας και παροχής υπηρεσιών φροντίδας.

Ο Olaf Scholz χρειάζεται το FDP για την κυβέρνησή του, και έτσι οι νέοι Κανονισμοί με λιγότερες απαιτήσεις σε παγγερμανικό επίπεδο και η μεγαλύτερη ελευθερία φέρουν ξεκάθαρα την υπογραφή των Φιλελευθέρων. Τμήματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων φοβούνται ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας θα μπορούσε να βλάψει το νέο συνασπισμό. «Χάσαμε τον προσανατολισμό μας», λένε.

Το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ήταν λόγω της Κατάστασης Επιδημίας σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις που κατά τα άλλα επιφυλάσσονταν στο Κοινοβούλιο ήταν κάτι που πάντοτε ενοχλούσε το FDP. Ωστόσο, η τρέχουσα εξέλιξη δείχνει ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο Κοινοβούλιο σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης ενδεχομένως διαρκούν λίγο περισσότερο. Ακόμη και οι Φιλελεύθεροι παρατηρούν ότι αυτό το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι τεράστιο. Αλλά η Merkel θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Την πολιτική του κορωνοϊού την αποφασίζουν πλέον άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.