Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Wieler: «Αν κολλήσουν 50.000 άνθρωποι, θα πεθάνουν οι 400 από αυτούς»

Στην ιστοσελίδα της ε/φ Die Zeit δημοσιεύεται εκτενής συνέντευξη του Προέδρου του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler, στους δημοσιογράφους Florian Schumann και Jakob Simmank σχετικά με την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Γερμανία και τα περαιτέρω βήματα που ο ίδιος κρίνει ως απαραίτητα. 

Robert Koch Institut

Στη συνέντευξή του ο κ. Wieler τονίζει ότι ποτέ άλλοτε η κατάσταση στη Γερμανία δεν ήταν τόσο

σοβαρή όσο τώρα, καθώς εξακολουθούν πολλοί άνθρωποι να είναι ανεμβολίαστοι, αλλά και λόγω του ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα και περισσότερες διαπροσωπικές επαφές σε σχέση με πέρυσι. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του RKI, η θνητότητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 0,8%, δηλαδή «αν μολυνθούν από τον ιό σε μία ημέρα 50.000 άνθρωποι, θα πεθάνουν οι 400 εξ’αυτών».

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ο Lothar Wieler εκφράζει την άποψη ότι ο κανόνας του ‘2G’ -δηλαδή της πρόσβασης σε κλειστούς χώρους μόνο όσων διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης- δεν επαρκεί. Συνιστά μάλιστα τη δραστική μείωση των επαφών και συγκεκριμένα τη λήψη μέτρων όπως είναι η τηλεργασία, η ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων και το κλείσιμο των μπαρ και κλαμπ, που είναι ‘hotspot’ για τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από ενδεχόμενη επιβολή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο επικεφαλής του RKI επικαλείται τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες το μέτρο αυτό δεν είναι σωστό και αντ’ αυτού ότι οι πολίτες θα πρέπει να πεισθούν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, ο ΠΟΥ, υπενθυμίζει ο πρόεδρος του RKI, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αν -παρ’ όλες τις προσπάθειες- εξακολουθεί ένα ικανό μέρος του πληθυσμού να είναι ανεμβολίαστο. «Το θέμα δεν είναι να τιμωρήσουμε τους ανθρώπους, αλλά να τους προστατεύσουμε, ακόμα και από τους εαυτούς τους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Wieler.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.