Πολλοί νεαροί ενήλικες εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους. Το 2020, περισσότεροι από το ένα τέταρτο (28%) των 25χρονων στη Γερμανία εξακολουθούσαν να ζουν στο νοικοκυριό των γονιών τους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία . Οι γιοι αφήνουν στον εαυτό τους λίγο περισσότερο χρόνο για να φύγουν: στην ηλικία των 25 ετών, ένα τρίτο (35%) ζούσε ακόμα με τους γονείς τους. Ανάμεσα στις κόρες, ήταν μία στις πέντε (21%).
Η διαφορά μεταξύ των φύλων παραμένει ακόμη και σε πιό προχωρημένη ηλικία. Στην ηλικία των 30 ετών, το 13% των ανδρών εξακολουθούσε να ζει ως άγαμα παιδιά στο νοικοκυριό των γονιών τους, αλλά μόνο το 6% των γυναικών. Μεταξύ των ηλικιών 30 και 40 ετών, αυτά τα ποσοστά μειώνονται και πάλι σημαντικά: Στα 40, μόνο το 4% των ανδρών και περίπου το 2% των γυναικών ζούσαν με τους γονείς τους.
Σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), η μέση ηλικία μετακόμισης από το σπίτι των γονιών στη Γερμανία το 2020 ήταν 23,8 έτη, ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (26,4). Ειδικά στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τα παιδιά φεύγουν νωρίς από το σπίτι. Στην ηλικία των 17,5 ετών, η Σουηδία είχε τη χαμηλότερη μ.ο. ηλικία μ.ο. , στη Δανία (21,2 ετών) και στη Φινλανδία (22,0 ετών).
Αντίθετα, η ηλικία είναι σχετικά υψηλή στις χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Η υψηλότερη μέση τιμή μετρήθηκε στην Κροατία στα 32,4 έτη. Αλλά και στη Σλοβακία (30,9), την Ιταλία και τη Μάλτα (30,2 η καθεμία) και την Πορτογαλία (30,0) τα παιδιά μετακόμισαν μέχρι αργά με τους γονείς τους.
Παντού στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Σουηδία, οι κόρες έφυγαν νωρίτερα από το σπίτι των γονιών τους σε σχέση με τους γιους. Στη Γερμανία, η μέση ηλικία μετακόμισης από το γονικό σπίτι το 2020 ήταν 23,0 έτη για τις γυναίκες και 24,6 έτη για τους άνδρες. Για σύγκριση: ο μέσος όρος ηλικίας στην ΕΕ όταν οι γυναίκες έφυγαν ήταν 25,4 έτη και οι άνδρες 27,4 έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.