Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Die Welt: «Εισιτήριο ελεύθερης εισόδου στη Γερμανία»

Eκτενές ρεπορτάζ των  Manuel Bewarder και Carolina Drüten αναφέρεται στο μεταναστευτικό, παραθέτοντας προσωπικές μαρτυρίες μεταναστών που δηλώνουν ότι η έγκριση της αίτησης ασύλου στην Ελλάδα ήταν ουσιαστικά το πολυπόθητο «εισιτήριο» εισόδου τους στη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού βορρά λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), που εδρεύει στη Νυρεμβέργη, τους έντεκα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν περίπου 30.000 αιτήσεις ασύλου από άτομα για τα οποία υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις ότι προηγουμένως «είχαν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι προστασίας» στην Ελλάδα, κάτι που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα «έχει γίνει μια από τις κύριες χώρες προέλευσης», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε καθεμία από αυτές τις 30.000 περιπτώσεις αιτήσεων για άσυλο έχουν παρακαμφθεί τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχολιάζουν οι συντάκτες, εξηγώντας ότι το κράτος της Ε.Ε. στο οποίο φτάνει και υποβάλλει πρώτα την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος, είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνο για αυτόν, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Εν συνεχεία περιγράφεται η πρακτική των αναγνωρισμένων προσφύγων που μεταβαίνουν στη Γερμανία, δεδομένου ότι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν στις χώρες Σένγκεν για 90 ημέρες χωρίς βίζα και υποβάλλουν κι εκεί νέα αίτηση ασύλου, χωρίς να το δικαιούνται. Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων των γερμανικών δικαστηρίων που έχουν κρίνει επικίνδυνες τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, οι τελευταίοι δεν επιστρέφουν, για αυτό και σύμφωνα με την αρμόδια ομοσπονδιακή Υπηρεσία (BAMF), το 2021 υπήρξε μία μόνο επιστροφή αιτούντος άσυλο στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία παρατίθεται η δήλωση της Αγγελικής Δημητριάδη, ερευνήτριας σε θέματα μετανάστευσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι  «τη στιγμή που παίρνεις άσυλο στην Ελλάδα, το κράτος τελειώνει μαζί σου. Είσαι μόνος σου», όπως χαρακτηριστικά λέει, εφόσον διακόπτεται η οικονομική ενίσχυση και δεν δικαιούνται πλέον θέση στις προσφυγικές δομές: Γι’ αυτό πολλοί θέλουν να φύγουν. Οι αριθμοί στη Γερμανία εκτοξεύτηκαν φέτος, καθώς νωρίτερα, λόγω των μικρότερων μεταναστευτικών ροών εν μέσω πανδημίας, η Ελλάδα μπόρεσε να επεξεργαστεί περισσότερες αιτήσεις ασύλου. Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, όπως σημειώνεται, ελήφθησαν το περασμένο έτος 105.000 αποφάσεις περί χορήγησης ασύλου. Και ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις ήταν 200.000, τώρα οι ελληνικές Αρχές κάνουν λόγω για 40.000 εκκρεμότητες. Στην Ελλάδα συνολικά διαβιούν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, όπως αναφέρει η ε/φ.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται και δήλωση Γερμανού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζεται, ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να προμηθεύσει τους πρόσφυγες με διαβατήρια, ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, κάτι που αποτελεί, όπως ισχυρίζεται, κρατική διακίνηση. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον Οκτώβριο ο τότε ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer, είχε υποδείξει στην Αθήνα ότι η Γερμανία της είχε προσφέρει 50 εκατ. ευρώ για τη στέγαση και μέριμνα για τους πρόσφυγες, μόνο που η Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν έχει υπογράψει την προτεινόμενη συμφωνία. Ειδικότερα, ο κ. Seehofer είχε δηλώσει ότι η Αθήνα είχε επιχειρηματολογήσει ότι δεν μπορεί να φροντίσει περισσότερο τους αιτούντες άσυλο από ό,τι τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη. Μετά από χρόνια οικονομικών στερήσεων οι Έλληνες δεν δείχνουν ιδιαίτερη κατανόηση στις ανάγκες των προσφύγων, σχολιάζει το δημοσίευμα. Στο ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαζόταν η Αθήνα με τη Γερμανία επί του ζητήματος αυτού, το Υπουργείο Μετανάστευσης δεν έδωσε απάντηση, δήλωσε μόνο ότι σκοπεύει να συζητήσει με τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η ε/φ υπενθυμίζει στη συνέχεια πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού κ. Μηταράκη στην Die Welt, με τις οποίες είχε επισημάνει -αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε η Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση- ότι «οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν χρήματα». Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης, όπως τονίζει το δημοσίευμα, δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην μπορεί να επιλέξει ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας το πού θα εγκατασταθεί.

Η Αθήνα, εξάλλου, σημειώνουν περαιτέρω οι συντάκτες, αρνείται να συνεργαστεί περισσότερο, διότι θεωρεί ότι η Ε.Ε. την έχει αφήσει αβοήθητη. Λόγος γίνεται για το αίτημα των νοτιοευρωπαϊκών χωρών για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των προσφύγων εντός της Ε.Ε., κάτι στο οποίο αντιτίθενται κυρίως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πάντως, το ζήτημα της δευτερογενούς μετανάστευσης από την Ελλάδα εθίγη και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναφέρει η ε/φ, ωστόσο σε σχετικό ερώτημα προς τη νέα Υπουργό Εσωτερικών, που είναι αρμόδια και για θέματα μετανάστευσης, Nancy Faeser, δεν δόθηκε απάντηση. Η Luise Amtsberg, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο Κόμμα των Πρασίνων, είναι της άποψης ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο μπορούν να παραμείνουν στη Γερμανία, προσθέτει ωστόσο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει, με την οικονομική στήριξη της Ε.Ε., τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Παράλληλα, η ίδια ασκεί κριτική στην έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά την υποδοχή και κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, ο Thorsten Frei από το αντιπολιτευόμενο CDU κατηγορεί την Ελλάδα ότι εσκεμμένα διώχνει τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι καταστρέφεται ένας από τους πυλώνες στους οποίους βασίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο. Προειδοποιεί, δε, ότι αν άλλες χώρες μιμηθούν την Ελλάδα, αυτό θα είναι το τέλος της κοινής πολιτικής για το άσυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.