Μια σπουδαία καινοτομία υπόσχεται μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open. Μια ομάδα ερευνητών με έδρα τις ΗΠΑ περιγράφει την απόδοση ενός νέου συστήματος για τον έλεγχο της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και τους ιούς της γρίπης.
Η τεχνική ονομάζεται smaRT-LAMP (smartphone-based real-time loop-mediated isothermal amplification) και πρόκειται για μια ανακάλυψη που υποστηρίζει πως σε λίγο καιρό θα μπορείς να κάνεις τεστ για τον κορονοϊό από το κινητό. Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν νέο τρόπο ανίχνευσης του κορονοϊού ο οποίος χρειάζεται μόνο ένα δείγμα σάλιου, το smartphone σου και ένα φθηνό διαγνωστικό κιτ.
Το σύστημα smaRT-LAMP χρησιμοποιεί την κάμερα ενός smartphone και μια εφαρμογή για να ανιχνεύσει εάν ο ιός στόχος υπάρχει στο δείγμα σάλιου. Το σύστημα μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 25 λεπτά – όχι πολύ περισσότερο από τα 15 λεπτά που απαιτούνται για τις τρέχουσες γρήγορες δοκιμές αντιγόνου.
Στη μελέτη, οι ερευνητές δοκίμασαν το σύστημα smaRT-LAMP στο σάλιο από 50 άτομα – 20 που είχαν βρεθεί θετικά στον SARS-CoV-2 και 30 που είχαν βγει αρνητικά σε τεστ PCR εντός 12 ωρών από τη συλλογή του δείγματος. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρουσιαστεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή δύσπνοια. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα του smaRT-LAMP ταίριαζαν τέλεια με τα αποτελέσματα της PCR – όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί ή αρνητικοί με τη μία δοκιμή είχαν το ίδιο αποτέλεσμα για την άλλη.
«Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου έχει ‘έξυπνο’ κινητό τηλέφωνο, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το νέο τεστ έχει τη δυνατότητα να παρέχει ίση και εύκολη πρόσβαση σε μια διαγνωστική ιατρική ακριβείας», δήλωσε ο δρ Μάχαν. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για χαμηλού κόστους και χαμηλής τεχνολογίας, παρόλα αυτά άκρως αξιόπιστα τεστ διάγνωσης του κοροναϊού και των παραλλαγών του».
Πηγή ΑΠΕ / ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.