Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Spiegel: «Η Ελλάδα εξοπλίζεται»

«Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ακρόπολη»

Το άρθρο αναπαράγει δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) σχετικά με τη σημερινή άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Αθήνα, σημειώνοντας: Η Ελλάδα επενδύει σε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα λόγω τεταμένων σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία. Τα πρώτα έξι, από τα 24 μαχητικά αεροσκάφη, αφίχθησαν στην Αθήνα. Τα αεροσκάφη Rafale πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη και στη συνέχεια προσγειώθηκαν στο κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Κάνοντας αναφορά στη σημερινή παραλαβή των αεροσκαφών από τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter («Έρχονται»), το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η παράδοση των υπόλοιπων αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2023, προσθέτοντας ότι η αγορά των Rafale εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα ελληνικού επανεξοπλισμού και εξηγώντας ότι οι επενδύσεις σε μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες και τορπίλες και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό δικαιολογούνται από τις συγκρουσιακές σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία, καθώς -σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους- είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η ισορροπία στη Μεσόγειο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και περιορισμένες αμυντικές δαπάνες.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, από όπου υπάρχει η δυνατότητα από ξηράς μετάβασης προς χώρες όπως η Ουκρανία, με διέλευση μέσα από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.