Αυτήν τη στιγμή αναμένουν στη Γερμανία απόφαση για την χορήγηση Ασύλου περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, οι οποίοι πιθανότατα είχαν προηγουμένως λάβει προστασία στην Ελλάδα.
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), συνολικά 112.928 διαδικασίες χορήγησης Ασύλου εκκρεμούσαν στην Υπηρεσία στα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 41.000 από αυτές τις αιτήσεις Ασύλου προέρχονταν από πρόσωπα, για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις ότι έχουν ήδη αναγνωριστεί ως δικαιούχοι προστασίας στην Ελλάδα.
Υπόβαθρο της λεγόμενης Δευτερογενούς Μετανάστευσης αναγνωρισμένων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ -κυρίως στη Γερμανία- είναι πιθανώς, εκτός από τους οικογενειακούς δεσμούς, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα και οι καλύτερες κοινωνικές παροχές στη Γερμανία. Όποιος αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά κατ’ ανώτατο μόνο για 90 ημέρες.
Σύμφωνα με τους λεγόμενους Κανόνες του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει αίτηση στη χώρα της ΕΕ, στην οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά. Όποιος έχει λάβει προστασία σε άλλη χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Ωστόσο, τα γερμανικά δικαστήρια έχουν πρόσφατα και σε πολλές περιπτώσεις αποφανθεί υπέρ των αιτούντων άσυλο. Για παράδειγμα, το Διοικητικό Εφετείο της Βρέμης αποφάσισε το Νοέμβριο του 2021 ότι ένας ενάγων «διατρέχει σοβαρό κίνδυνο απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, εάν επιστρέψει στην Ελλάδα». Το Διοικητικό Δικαστήριο στο Ansbach της Βαυαρίας αντίθετα αποφάνθηκε: «Εάν ένας άγαμος, ενήλικος και ικανός να εργαστεί άνδρας επιστρέψει στην Ελλάδα ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας, δεν είναι εκτεθειμένος σε σημαντικό κίνδυνο φτωχοποίησης».
Τον Ιανουάριο, περίπου 13.700 άτομα υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση Ασύλου στη Γερμανία -περίπου όσοι τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την Bamf, περίπου κάθε δέκατη πρώτη αίτηση αφορούσε ένα παιδί μικρότερο του ενός έτους που γεννήθηκε στη Γερμανία. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες προέρχονταν από τη Συρία. Άλλες σημαντικές χώρες προέλευσης ήταν το Αφγανιστάν και το Ιράκ. 832 Τούρκοι πολίτες υπέβαλαν επίσης τον περασμένο μήνα αίτηση Ασύλου στη Γερμανία. Έτσι η Τουρκία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της λίστας των χωρών προέλευσης με το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων Άσυλο.
Πηγή: DPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.