Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Ο έλληνας σεφ της βασίλισσας Ελισάβετ

Το αγαπημένο σνακ της Λίλιμπετ, οι απαγορεύεσεις και άλλες ιστορίες από την κουζίνα της Αυτής Μεγαλειότητας

Της Μαρίας Μουρελάτου (HeliosKiosk - ΝΕΑ - 12/02/2022 )

Στο Κάστρο του Ουίνδσορ μέχρι τις 10.30 το πρωί δεν ακούγεται κιχ. Η βασίλισσα κοιμάται. Αρκετούς διαδρόμους και δεκάδες δωμάτια μακριά από τη βασιλική κρεβατοκάμαρα, στην κουζίνα, στο ισόγειο του Κάστρου, οι μάγειρες ετοιμάζουν από νωρίς με αθόρυβη μαεστρία το πρόγευμά της. Το τρόλεϊ μεταφοράς περιμένει δίπλα στους πάγκους, καλογυαλισμένο και πεντακάθαρο, να μεταφέρει τα λιγοστά πιάτα σε έναν ειδικό χώρο κοντά στο γραφείο της. Ολα πρέπει να είναι όπως τα επιθυμεί η Αυτής Μεγαλειότης. 

Αβγά, άλλοτε τηγανητά, άλλοτε ποσέ ή scrambled, αλλά, προς Θεού, όχι μαύρα, απαγορεύεται αυστηρά. Μόνο άσπρα. Δίπλα ένα αρτοσκεύασμα σαν τσουρεκάκι για να απλώσει τη μαρμελάδα σύκο – κατευθείαν από τις βασιλικές φάρμες, χειροποίητη –, η οποία, πολύ βασικό, δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι της ποτέ. 


Και, φυσικά, το αγαπημένο της σνακ: σάντουιτς, χωρίς κόρα, με τόνο και ψιλοκομμένο αγγουράκι. 
«Το λατρεύει, αλλά πρέπει να της αφαιρώ την κόρα, ακόμη δεν ξέρω γιατί, μάλλον δεν της αρέσει» λέει για την 95χρονη Λίλιμπετ – όπως τη γνωρίσαμε από τη δημοφιλή σειρά «Crown» στο Netflix – ο μοναδικός έλληνας σεφ της βασιλικής κουζίνας του Ουίνδσορ, Νικόλαος Κουλούσιας, που επιμελείται τα μενού της βασιλικής οικογένειας, ως συνεργαζόμενος με εστιατόριο της Crownlist, της λίστας με τους αποκλειστικούς προμηθευτές γευμάτων και πρώτων υλών για το παλάτι, τα τελευταία τρία χρόνια. 

Γύρω στις 12 είναι ώρα για το πατροπαράδοτο αγγλικό τσάι που η Ελισάβετ συνηθίζει να απολαμβάνει συνοδεία μικρών γλυκών με μούσμουλα ή μούρα. Αρκεί, βέβαια, να είναι της εποχής. «Τρώει λίγο αλλά μπορεί να τρώει κάτι κάθε μισή ώρα» αναφέρει ο 39χρονος σεφ. Προς το μεσημεράκι, το Κάστρο του Ουίνδσορ πολιορκείται εκ των έσω από τη μυρωδιά ψητού φασιανού, η οποία εκτοξεύεται από το ισόγειο προς κάθε κατεύθυνση. 

«Γύρω στις 14.30-15.00 σερβίρουμε το μεσημεριανό της, κάτι πολύ ελαφρύ. Κοτόπουλο, στήθος φασιανού ή κάποιο ψάρι. Μαζί θέλει πάντα ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Γενικώς, της αρέσει ό,τι έχει σχέση με κυνήγι, είτε είναι αγριογούρουνο είτε είναι φασιανός είτε λαγός» αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο σεφ, εξηγώντας ότι κάπου εκεί τελειώνουν τα δύσκολα για τα μέλη της βασιλικής κουζίνας, καθώς, αν δεν υπάρχει προγραμματισμένο δείπνο με καλεσμένους για το απόγευμα, η βασίλισσα ίσως τσιμπήσει κάτι ελαφρύ ξανά γύρω στις 18.30, ας πούμε το αγαπημένο της σάντουιτς, και στη συνέχεια στις 21.00 αποσύρεται στα ενδότερα για τη νυχτερινή της ανάπαυση. 

ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΣΤΟ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ. 

Για έναν μάγειρα στο βασιλικό παλάτι, οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι. Στη βασίλισσα δεν αρέσουν τα βαριά γεύματα. Αν δει πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια σε μενού, τα διαγράφει αμέσως με ένα κόκκινο στιλό. Επίσης απαγορεύονται, αυστηρά, φρούτα και λαχανικά που δεν είναι της εποχής. «Αν της πας τον χειμώνα φράουλες», όπως εξηγεί ο έλληνας σεφ, «θα σου τις φέρει στο κεφάλι, κυριολεκτικά». Γι’ αυτό, για να έχουν όλοι το κεφάλι τους... ήσυχο, τα περισσότερα προϊόντα, κρεατικά, φρούτα και λαχανικά, προέρχονται από τις βασιλικές φάρμες. Αν αναρωτιέστε τώρα πώς βρέθηκε ένας Ελληνας, με καταγωγή από την Κοζάνη και τη Ναύπακτο, να μαγειρεύει για τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας, η εξήγηση είναι απλή. «Με κάποια παιδιά που δουλεύουν μόνιμοι στο παλάτι έχουμε σπουδάσει μαζί. 

Το 2018 με ρώτησαν αν ήθελα να είμαι ένας από τους 24 σεφ που θα επιμελούνταν το μενού για τον γάμο του Πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν και φυσικά δέχτηκα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μου και με το Μπάκιγχαμ και με το Ουίνδσορ, όπου έχει απομονωθεί η βασίλισσα λόγω πανδημίας» λέει ο διεθνούς φήμης πλέον σεφ που έμαθε να μαγειρεύει όταν ήταν ακόμη παιδάκι. «Γεννήθηκα στη Γερμανία, οι γονείς μου, μετανάστες, με έστειλαν στη Ναύπακτο με τον παππού και τη γιαγιά που ήταν αγρότες.

Εγώ τους βοηθούσα να ετοιμάσουν το φαγητό, το έβλεπα σαν παιχνίδι. Το παιχνίδι έγινε χόμπι και το χόμπι επάγγελμα. Μεγαλώνοντας σπούδασα μαγειρική σε Γερμανία και Αγγλία». Η φήμη, μάλιστα, του μαγειρικού ταλέντου του Νικόλαου ταξίδεψε ως τα αφτιά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ο οποίος πρόσφατα του ανέθεσε το μενού για ένα τιμητικό μνημόσυνο για την αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. 

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ. 

Στη ζωή, λένε, κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Ακόμα κι αν είσαι βασίλισσα. Τι μπορεί να χάνει η Ελισάβετ που πρόσφατα γιόρτασε 70 χρόνια στον θρόνο; Η εμμονή της με τα ελαφριά γεύματα της στερεί σίγουρα την ευκαιρία να δοκιμάσει την παραδοσιακή μανέστρα, τη σπεσιαλιτέ του έλληνα σεφ που έχει στη δούλεψή της. 

Στις γευστικές «ιδιοτροπίες» της βασίλισσας όμως και στην παροιμιώδη ψυχραιμία που επεδείκνυε διαχρονικά – ακόμα και όταν γύρω της ο κόσμος γκρεμιζόταν από πολιτικές θύελλες, πολέμους ή σκάνδαλα που αφορούσαν το παλάτι – πρέπει να κρύβεται το μυστικό μακροζωίας της. Ενα πουλάκι, πάντως, λέει ότι μια μέρα έφαγε πίτα ελληνική με φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτα και σπανάκι. Σαν να λέμε σπανακόπιτα, αλλά βασιλική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.