Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

«Οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη / Στον Δία!»

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η γενέτειρα του πατέρα των θεών: το οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη είναι ένα ονειρεμένο κομμάτι της Ελλάδας, που παραμένει σε μια ορεινή χρονοκάψουλα»

Το εκτενές άρθρο του Volker Mehnert στις ταξιδιωτικές σελίδες της εφημερίδας περιγράφει το Λασίθι αναφέροντας εισαγωγικά ότι εκεί, κατά τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Δίας, ενώ γίνεται λόγος για τον μύθο των Τιτάνων και της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, την οποία οδήγησε σε σπηλιά, που πιστεύεται ότι για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το Σπήλαιο Δικταίον Άντρο, στο οροπέδιο του Λασιθίου.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί τουρίστες μεταβαίνουν από τα παραλιακά μέρη στο οροπέδιο του Λασιθίου, για να επισκεφτούν την περίφημη σπηλιά κοντά στο χωριό Ψυχρό, παρόλο που δεν μπορεί κανείς να θαυμάσει τα αντικείμενα μινωικής τέχνης που βρέθηκαν εκεί, καθώς έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο του Ηρακλείου, αλλά και στο Παρίσι και την Οξφόρδη.

Ο δημοσιογράφος περιγράφει το τοπίο που περιβάλλει το οροπέδιο του Λασιθίου με τα φαράγγια, τις απόκρημνες πλαγιές και τις βουνοκορφές της οροσειράς της Δίκτης, ενώ σημειώνει ότι οι Ενετοί, όταν κατέκτησαν την περιοχή, δημιούργησαν ένα έξυπνο σύστημα καναλιών που αξιοποιούσε το νερό από τους χειμερινούς μήνες και το οποίο σε μεγάλο βαθμό υφίσταται και σήμερα. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι στο οροπέδιο του Λασιθίου κατέφευγαν κατά την οθωμανική περίοδο οι Κρητικοί που πρόβαλλαν αντίσταση, έως ότου το 1867 ο οθωμανικός στρατός κατέκτησε την περιοχή.

Απομακρυσμένο από τις παραλιακές περιοχές με τουριστική ανάπτυξη, το οροπέδιο Λασιθίου μοιάζει να είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας από άλλη εποχή, σχολιάζει ο δημοσιογράφος, που προσθέτει ότι οι Κρητικοί έχουν αναβιώσει στην περιοχή τη γεωργία, την παραδοσιακή καλλιέργεια σιτηρών και οπωροκηπευτικών, ενώ λόγος γίνεται και για τους γνωστούς πέτρινους ανεμόμυλους που δεσπόζουν στο οροπέδιο.

Τέλος, περιγράφονται τα χωριά, όπου πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά και μόνο το καλοκαίρι αποκτούν ζωή, αλλά και οι δρόμοι που οδηγούν από τις ακτές στο οροπέδιο, δρόμοι περίπλοκοι και συχνά με ελλιπή σήμανση, που κάνουν τον δημοσιογράφο να σκέφτεται ότι ο λαβύρινθος του Μινώταυρου ίσως να βρίσκεται εδώ και όχι στην Κνωσσό.

O Volker Mehnert στο τέλος του άρθρου του παραθέτει τα στοιχεία του Γραφείου ΕΟΤ στη Γερμανία, καθώς και χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες για τους επισκέπτες του Λασιθίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.