Στην ιστοσελίδα του δημόσιου τ/σ ARD επισημαίνονται δηλώσεις του ομοσπονδιακού Καγκελαρίου, Olaf Scholz, στην εκπομπή “ARD-Brennpunkt,” σχετικά με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ο κ. Scholz δεν εξεπλάγη από τις τελευταίες εξελίξεις και δήλωσε «απογοητευμένος, αλλά όχι απροετοίμαστος», καθώς, όπως συμπλήρωσε, από τις κοινές τους συνομιλίες στη Μόσχα συμπέρανε ότι ο Πρόεδρος Putin είχε κατά νου να αλλάξει τη γεωγραφία της Ευρώπης.
Foto: Bundesregierung/Bergmann (Scholz-Selensky) |
«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», υπογράμμισε ο Γερμανός Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι ο σεβασμός της κρατικής κυριαρχίας και των συνόρων είναι η βάση για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορα με την Ουκρανία αρκετά στρατεύματα, για να μπορέσει να καταλάβει τη χώρα, επεσήμανε ο κ. Scholz που δήλωσε ότι «αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, δεν πρέπει να το παραβλέψουμε». Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμα μια ελπίδα για ειρηνική επίλυση της κρίσης κι ότι «δεν πρέπει να παραιτηθούμε απλά επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη». Εν συνεχεία σημείωσε ότι ο Putin πράγματι έχει σκοπό «να αλλάξει κάτι στη γεωγραφία της Ευρώπης», ενώ σε ό,τι αφορά την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του Nord Stream 2, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει αν ο αγωγός θα τεθεί κάποτε σε λειτουργία. «Η κατάσταση ασφαλείας για την ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης θα επανεξεταστεί», όπως είπε, ενώ σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προανήγγειλε περαιτέρω κυρώσεις.
Τέλος, ο Καγκελάριος απέρριψε κατηγορηματικά για άλλη μία φορά το αίτημα για παροχή οπλικού υλικού στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα προστατεύσουμε την Ουκρανία με όπλα, αλλά με το να είμαστε ενωμένοι ως διεθνής κοινότητα», ενώ υπενθύμισε ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την Ουκρανία.
Στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας επισημαίνονται και δηλώσεις του ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Robert Habeck, στην εκπομπή του ARD “Tagesthemen”, με τις οποίες εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν πιο έξυπνο να μην είχε κατασκευαστεί ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Η Ευρώπη χρειάζεται ποικιλία στο ενεργειακό τοπίο και όχι σωρεία κινδύνων μέσω της Βόρειας Θάλασσας. Ο κ. Habeck τόνισε, επίσης, ότι για πολύ καιρό τρέφαμε την αυταπάτη ότι ο αγωγός ήταν μόνο οικονομικό έργο, ωστόσο η ενεργειακή πολιτική είναι πάντα «και πολιτική ασφαλείας και πρέπει να αξιολογείται και γεωπολιτικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.