Στο σχόλιο του Jacques Schuster στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, μετά και την ανακοίνωση περί απόσυρσης μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι πέτυχαν να αποτρέψουν τον πόλεμο έχοντας απορρίψει και τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Μόσχας.
Αλλά και ο Putin κατάφερε μια νίκη, καθώς για πρώτη φορά μετά τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Γερμανίας, πέτυχε να υποχρεώσει τη Δύση σε συνομιλίες για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Η Δύση αναγνώρισε ότι υπάρχουν ρωσικά συμφέροντα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα πρέπει να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, με στόχο ενδεχομένως μια διττή παροχή εγγυήσεων: η Μόσχα να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές του Ντονμπάς και, σε αντάλλαγμα, το Κίεβο να δεσμευτεί ότι στρατιωτικά θα παραμείνει ουδέτερο. Στο τέλος θα μπορούσε ίσως η Ουκρανία να ενταχθεί στην Ε.Ε.
Αλλά και η Γερμανία είναι συγχρόνως στους νικητές και τους ηττημένους: στους νικητές γιατί απετράπη ο πόλεμος στην Ευρώπη και στους ηττημένους γιατί παρά την αυτοκυριαρχία με την οποία εμφανίστηκε στη συνάντηση ο Olaf Scholz, δεν κατάφερε να αναλάβει τον ρόλο που αρμόζει σε μια χώρα με το ειδικό βάρος της Γερμανίας. Ειδικά για τον Nord Stream 2, η έως τώρα αμφισημία στη στάση του Scholz, όπως σχολιάζεται, εκλαμβάνεται από τους εταίρους της Γερμανίας ως έλλειμμα αξιοπιστίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.