Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

RND: Γιατί πεθαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από Covid στην Ελλάδα;

Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND: 

«Παρά την πτώση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού: Γιατί πεθαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από Covid στην Ελλάδα;»

«Πουθενά στην ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία και την Κροατία, δεν πεθαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από κορωνοϊό όσοι στην Ελλάδα - Οι ειδικοί αναζητούν εξηγήσεις - Ένας λόγος σχετίζεται με την ελληνική κρίση χρέους»

Το τέταρτο κύμα κορωνοϊού υποχωρεί στην Ελλάδα και ο αριθμός των αναφερόμενων νέων κρουσμάτων μειώνεται από τις αρχές Ιανουαρίου. Αλλά ποτέ από την αρχή της πανδημίας δεν ήταν τόσο υψηλός ο αριθμός των θανάτων. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Ελλάδα είχε τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο 141 θανάτους από Covid-19 ανά 1 εκ. κατοίκους. Στην ΕΕ, μόνο η Βουλγαρία με 167 και η Κροατία με 182 έχουν υψηλότερους αριθμούς νεκρών. Συγκριτικά αναφέρεται ότι η Γερμανία κατέγραψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες 22 θανάτους από κορωνοϊό ανά 1 εκ. κατοίκους. Στη Γερμανία, 1.416 άνθρωποι ανά 1 εκ. κατοίκων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας, στην Ελλάδα 2.334.

Οι ειδικοί αναζητούν εξηγήσεις για το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θεωρεί ότι ένας λόγος είναι η γήρανση του πληθυσμού της χώρας. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών στην Ελλάδα είναι σχεδόν 23%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 20%. Επιπλέον, πολλοί ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον Έλληνα επιδημιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη, το 70% των θανάτων από κορωνοϊό την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν μη εμβολιασμένοι ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ο κύριος λόγος για τον υψηλό αριθμό θυμάτων στην Ελλάδα είναι πιθανότατα οι χρόνιες αδυναμίες στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς κρίσης δημοσίου χρέους, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές ανάγκασαν την Ελλάδα να προβεί σε τεράστιες περικοπές στο σύστημα Υγείας της. Ο προϋπολογισμός μειώθηκε περισσότερο από το μισό από 24 σε 9,5 δις Ευρώ. Γι’ αυτό και συχνά κατά τα χρόνια της κρίσης έλειπαν επίδεσμοι, σύριγγες και γάντια από τις κρατικές κλινικές. Η συντήρηση και η επισκευή των ιατρικών συσκευών δεν ήταν δυνατή. Πολλοί γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, περίπου 11.000 γιατροί μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

Το ελληνικό σύστημα Υγείας δεν έχει μέχρι σήμερα συνέλθει από αυτή την αφαίμαξη. Στην αρχή της πανδημίας, η χώρα διέθετε μόνο 557 κλίνες εντατικής θεραπείας. Τώρα έχει 1.500, αλλά με 7 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από τη Γερμανία με 35 και την Αυστρία με 26 κλίνες.

Επιπλέον, παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού. Πάνω από όλα υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δηλώνει ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Η προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς το ελληνικό κράτος πληρώνει εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς στους ιατρούς. Ο αρχικός μισθός ενός ιατρού κλινικής είναι 1.200 Ευρώ μεικτά. Μετά από 29 χρόνια υπηρεσίας, ένας Διευθυντής κλινικής λαμβάνει μεικτό βασικό μισθό σχεδόν 3.000 Ευρώ το μήνα. Ακόμη και στη γειτονική Ρουμανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, οι ιατροί έχουν τα διπλάσια εισοδήματα, δηλώνει η Άννα Μαστοράκου, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσέλαβε 1.400 γιατρούς και 4.000 νοσηλευτές από την αρχή της πανδημίας, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε πολλές κλινικές. Ένας λόγος είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στον τομέα της Υγείας, ο οποίος θεσπίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σχεδόν 6.000 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό τέθηκαν σε αναστολή, επειδή δεν ήθελαν να εμβολιαστούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.