«Πριν από την εισβολή των Ταλιμπάν 69 γυναίκες εργάζονταν στο Κοινοβούλιο της Καμπούλ. Από αυτές οι 25 στο μεταξύ ζουν στην Αθήνα και ελπίζουν ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει τη χώρα τους»
Στο νέο εβδομαδιαίο τεύχος του περιοδικού Spiegel δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ της Katrin Kuntz, που αναφέρεται στις γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν που πλέον ζουν στην Αθήνα, έχοντας εγκαθιδρύσει το επονομαζόμενο «Κοινοβούλιο στην εξορία», που στεγάζεται σε χώρο κοντά στην Ομόνοια, τον οποίο διέθεσε η ΜΚΟ «Μέλισσα», ένα Δίκτυο που παρέχει βοήθεια σε γυναίκες μετανάστες και πρόσφυγες. Οι 25 γυναίκες από το Αφγανιστάν, διαφόρων ηλικιών, άλλες από σημαντικές πολιτικές οικογένειες και άλλες που εκπροσωπούν μειονότητες, θέλουν να βρουν τρόπους ενίσχυσης εκ του μακρόθεν των γυναικών που έχουν παραμείνει στο Αφγανιστάν. Η Αθήνα έχει γίνει το κέντρο για τις χωρίς πατρίδα πολιτικούς της Καμπούλ, σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν 69 γυναίκες είχαν έδρα στο Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν. Εκτός από τις 25 που βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα, άλλες 9 κρύβονται στο Αφγανιστάν, ενώ οι υπόλοιπες έχουν καταφύγει στην Τουρκία ή την Αλβανία. Αλλά και όσες βρίσκονται στην Ελλάδα, θα είναι εκεί προσωρινά, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς αναμένουν την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή τη Μ. Βρετανία.
Η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα, μια χώρα που θωρακίζεται ενάντια στους μετανάστες και όπου άνθρωποι από τη Συρία είναι άστεγοι και κοιμούνται στους δρόμους της Αθήνας. «Αν προσπαθήσουν Αφγανές και Αφγανοί να φτάσουν στη χώρα από την Τουρκία με φουσκωτές βάρκες, μπορεί το ελληνικό λιμενικό να τους στείλει πίσω σε διεθνή ύδατα», γράφει χαρακτηριστικά η Katrin Kuntz, η οποία συμπληρώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται διεθνή κριτική για αυτά τα pushbacks που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Παρόλα αυτά, έδωσε την συγκατάθεσή της για την υποδοχή αυτών των γυναικών: κάποιοι στην Ελλάδα εικάζουν ότι μέσω των γυναικών αυτών η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει την εικόνα της, σχολιάζει η δημοσιογράφος.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι η ελληνική ΜΚΟ «Μέλισσα» ήταν μία από τις οργανώσεις που προσπάθησαν να διασώσουν γυναίκες από το Αφγανιστάν, όταν η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Καταρτίζοντας κατάλογο με 150 γυναίκες που έχουν επιρροή στο Αφγανιστάν, τις βοήθησε να εγκαταλείψουν τη χώρα και οι περισσότερες ήρθαν στην Αθήνα με τις οικογένειές τους. Συνολικά ήρθαν περίπου 800 Αφγανές και Αφγανοί, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, που παραθέτει την προσωπική ιστορία μιας εκ των γυναικών, της Shagufa Noorzai, η οποία μετά από πολλές δυσκολίες, κατάφερε να κερδίσει μια έδρα στο αφγανικό Κοινοβούλιο το 2018, στα 26 της χρόνια. Το ρεπορτάζ της Katrin Kuntz συνέπεσε με την επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας Ευρωβουλετού, Hannah Neumann, αναπληρώτριας προέδρου της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία αναγνώρισε αυτές τις γυναίκες ως «συναδέλφους της», τονίζοντας ότι με αυτές τις γυναίκες πρέπει να μιλάμε τουλάχιστον με τον τρόπο που μιλά η Ε.Ε. με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να συντονιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.