Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Δημοσκόπηση: Πως βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) έκανε μία δημοσκόπηση σε τρία μέρη, η οποία δείχνει την άποψη των Ελλήνων πολιτών για την Επανάσταση.

Η δημοσκόπηση, τρίτη κατά σειρά από το 2019 και μετά, διενεργήθηκε από την εταιρεία MARC το διάστημα 30 Νοεμβρίου ως 5 Δεκεμβρίου, είναι πανελλαδική και έχει δείγμα 1.211 ατόμων. Εντάσσεται δε, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση».

Κυριότερο,  εύρημα της έρευνας, είναι ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί κοινό τόπο αναφοράς που ενώνει όλους τους Ελληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, πολιτικής τοποθέτησης, μορφωτικού επιπέδου και δημογραφικών χαρακτηριστικών.

Τα ευρήματα

Καθολικής αποδοχής απολαμβάνουν:

Ο εθνικός χαρακτήρας της Επανάστασης (91,2%)

Η αναγνώριση του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και της Μπουμπουλίνας, ως σημαντικότερων ηρώων. Η θετική συμβολή της Φιλικής Εταιρείας (90%), των Φιλελλήνων (84,4%) και των νησιωτών πολιτικών (83,8%) στην έκβαση του Αγώνα.

Αντιθέτως, διχασμένη παραμένει η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στην κατάληξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το 38,9% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ρωσία είχε τη θετικότερη συμβολή

με τη Γαλλία (20,7%)

και τη Μεγάλη Βρετανία (19,7%) να ακολουθούν.

Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του 2019, η Ρωσία και η Αυστρία παρουσιάζουν πτωτική τάση, ενώ Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία ανοδική. Τέσσερις στους δέκα πολίτες συγκλίνουν στον θετικό ρόλο των εξωτερικών δανείων, ενώ τρεις στους δέκα στον αρνητικό. Επίσης το 58% θεωρεί ως καθοριστικό αίτιο της θετικής έκβασης του Αγώνα τις στρατιωτικές επιτυχίες των επαναστατών, ενώ το 34% την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων.

Δημοκρατικός φιλελεύθερος και εθνικός ο χαρακτήρας  της Επανάστασης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων που αφορούν τη φιλελεύθερη διάσταση της Επανάστασης, καθώς παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το πρώτο μέρος της έρευνας (2019). Ετσι, ο φιλελεύθερος χαρακτήρας του Αγώνα είναι πλέον δεύτερος μετά τον εθνικό και τον αναγνωρίζουν 58,4% από 52,9% το 2019. Επίσης όσοι αναγνωρίζουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα αυξήθηκαν επίσης από 40,8% σε 46,2%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όμως, αναδεικνύουν και την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση γύρω από τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης. Ενδεικτικά, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη για το αν η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα, ενώ μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι οι συμπολίτες τους γνωρίζουν καλά την ιστορία της. Τέλος, οι μισοί Ελληνες δηλώνουν ότι στη διάρκεια του 2021 διάβασαν και έμαθαν περισσότερα για το 1821, με τις τηλεοπτικές εκπομπές (28,4%), τα βιβλία (18,6%) και το Διαδίκτυο (16,9%) να είναι οι κυριότερες πηγές ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.