Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

«Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να φτάσει στη Γερμανία»

Die Welt: «Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να φτάσει στη Γερμανία. Η προληπτική διπλωματία απέτυχε»

Το ρεπορτάζ του Nick Kaspers αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ARD, “Anne Will”, στην οποία η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μίλησαν, μεταξύ άλλων, η ομοσπονδιακή Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Andrij Melnyk, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans. Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε την άρνηση του ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, παρά τη δριμεία κριτική του Προέδρου της Ουκρανίας, Selenskyj, καθώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα σήμαινε ότι θα πρέπει αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να βάλουν κατά ρωσικών αεροπλάνων, κάτι που θα ενέπλεκε το ΝΑΤΟ άμεσα στη σύρραξη και θα υπήρχε κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Επεσήμανε, δε, ότι με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία η γερμανική κυβέρνηση ενεργοποίησε κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στον Πρόεδρο Putin. Η κα Baerbock τόνισε ότι σταδιακά οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα έχουν αποτέλεσμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, μέτρο που, ωστόσο, δεν πρόκειται να ληφθεί τώρα, καθώς πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο γιατί θα διαρκούσε μήνες. 

Ο Ουκρανός Πρέσβης άσκησε κριτική στην απόφαση του ΝΑΤΟ να μην ανταποκριθεί στο αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ρίσκαρε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, λέγοντας ότι πρόκειται για πρόφαση και «κενά λόγια», μια και, κατά την εκτίμηση του κ. Melnyk, το ΝΑΤΟ αργά ή γρήγορα θα εμπλακεί στον πόλεμο εφόσον το θελήσει ο Putin. 

Στη συζήτηση συμμετείχε από το συγκυβερνών Κόμμα των Φιλελευθέρων ο Alexander Graf Lambsdorff, ο οποίος αντιτάχθηκε στα λεγόμενα του Πρέσβη της Ουκρανίας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου σε περίπτωση απευθείας αντιπαράθεσης των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει, αλλά δεν θέλει να ρισκάρει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Η απάντηση ήρθε από τον κ. Melnyk, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «απλώς καθυστερείτε τον πόλεμο. Είτε το θέλετε είτε όχι, αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να φτάσει στη Γερμανία. Η προληπτική διπλωματία απέτυχε». 

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans σημείωσε ότι ο Putin ποτέ δεν οπισθοχωρεί, μπορεί μόνο να οδηγήσει σε κλιμάκωση, για αυτό και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ παρατήρησε ότι η Μόσχα δεν θα καταφέρει ποτέ να ελέγξει την Ουκρανία, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Alexander Graf Lambsdorff, λέγοντας ότι ακόμα και αν κερδίσει τον πόλεμο, ο Putin δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ειρήνη. Εξέφρασε πάντως την ανησυχία ότι στο εξής οι θηριωδίες του ρωσικού στρατού θα ενταθούν. 

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία σχολίασε στη συνέχεια ότι από τα 450 εκατ. ευρώ που έχει δαπανήσει η Ε.Ε. για προμήθειες οπλικών συστημάτων στη χώρα του, οι Ουκρανοί δεν έχουν αντιληφθεί τίποτε και ότι ο στρατός χρειάζεται πολύ περισσότερα όπλα. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί διακοπής των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, ο κ. Timmermans υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενεργειακή μεταστροφή ώστε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν και σημείωσε ότι η πλήρης διακοπή των εισαγωγών δεν θα βοηθούσε άμεσα την Ουκρανία. Ο Πρέσβης Melnyk εξέφρασε και εδώ τις αντιρρήσεις του, επισημαίνοντας ότι ο τερματισμός των εισαγωγών θα είχε καθοριστικό αντίκτυπο, καθώς η Ρωσία εισπράττει καθημερινά ένα δις. ευρώ από τις εξαγωγές καυσίμων στην Ε.Ε. και άσκησε κριτική στη Γερμανία για τον φόβο της να σταματήσει τις εισαγωγές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.