Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung στη Βιέννη, Andreas Mihm, αναφέρεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λόγω του ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει στην Τουρκία οικονομική δυσχέρεια.
Ναι μεν η Άγκυρα αποφάσισε να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πολεμικά πλοία, ωστόσο δεν συμμετέχει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Το αντίθετο μάλιστα, η χώρα είναι πρόθυμη να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ο Erdogan έχει προτείνει στον Putin το μεταξύ τους εμπόριο να γίνεται σε ρούβλια ή στο κινεζικό yuan, ή ακόμα και με χρυσό, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα „Sabah“, επικαλούμενη πηγές από το κυβερνών AKP. Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ρωσία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις μετά τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα swift.
Πρόβλημα για την Τουρκία συνιστά και η αδυναμία ρωσικών εμπορικών πλοίων, που έχουν εγκλωβιστεί στην Αζοφική Θάλασσα, να μεταφέρουν σιτηρά στην Τουρκία, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία δεν είναι τόσο μεγάλη, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, αρκετά μεγάλη όμως για να μη θέλει να τη διακόψει. Ο Τούρκος Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας, Alparslan Bayraktar, κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προμηθεύεται ρωσικό πετρέλαιο, επισημαίνοντας ότι το 45% του φυσικού αερίου, το 17% του πετρελαίου και το 40% της βενζίνης που χρειάζεται η Τουρκία τα εισάγει από τη Ρωσία.
Οι επιπτώσεις του πολέμου πλήττουν την Τουρκία εμμέσως, με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών, που με τη σειρά τους ωθούν προς τα πάνω τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ήδη ανέλθει στο 54%. Παράλληλα, το γεγονός ότι θα έρθουν λιγότεροι τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω την κατάσταση των κρατικών εσόδων.
Σε όλα αυτά παίζει ρόλο και η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, συνεχίζει η ανταπόκριση, που αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, την πρώτη εδώ και 15 περίπου χρόνια, στην οποία εναποτίθενται οι ελπίδες για αναβίωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ από την Τουρκία. Η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και χρόνια αυτόν τον στόχο, μεταξύ άλλων γιατί ενδιαφέρεται να πουλήσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ωστόσο δεν υπάρχει ο απαραίτητος αγωγός για να γίνει κάτι τέτοιο.
Η Τουρκία, πάντως, ποντάρει και σε δικά της αποθέματα, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, με τον Υπουργό Ενέργειας Fatih Dönmez, να δηλώνει ότι το αέριο αυτό θα διοχετευθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για 30 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.