Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Μόνο δύο κρατίδια εφαρμόζουν τον κανόνα για τα hotspot

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατιδίων δεν βλέπει τον τρόπο εφαρμογής του λεγόμενου «Κανονισμού για τα hotspot κρουσμάτων κορωνοϊού» και, επομένως, της διατήρησης των μέχρι τώρα μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο. 

Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Αμβούργο

Η Υπουργός Υγείας της Κάτω Σαξονίας Daniela Behrens (SPD) δήλωσε εχθές ότι εκτός από το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Αμβούργο, κανένα κρατίδιο δεν θεωρεί πως υπάρχει η νομική δυνατότητα να καταρτιστεί ο Κανονισμός που πρότεινε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD). Η Behrens εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη επιλογών δράσης και θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το νέο Νόμο Προστασίας από τις Λοιμώξεις που ψήφισε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Από την Κυριακή και μετά, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές μόνο σε ορισμένους τομείς, όπως η παροχή φροντίδας, η ιατρική περίθαλψη και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά όχι το λιανικό Εμπόριο.

Ο Κανονισμός για τα hotspot κρουσμάτων που ζητεί ο Lauterbach ισχύει μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος Υγείας, εξήγησε η Behrens. Λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, η επιβάρυνση των νοσοκομείων είναι μεν υψηλή, «αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερφορτωμένα». Τα κρατίδια έχουν «μικρές δυνατότητες ερμηνείας», διαμαρτυρήθηκε η Behrens και αναφέρθηκε στην αυστηρή εξέταση του περιεχομένου των προστατευτικών μέτρων από τα Διοικητικά Δικαστήρια. Λαμβάνοντας υπόψη τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα, η Κάτω Σαξονία «δεν εγείρει υποψίες ότι δεν χρησιμοποιεί μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν», τόνισε η Behrens. Τώρα θα φανεί κατά πόσον οι Κανονισμοί για τα hotspot στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Αμβούργο θα γίνουν δεκτοί από τα δικαστήρια.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst (CDU), επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να χαρακτηριστεί hotspot κορωνοϊού με ασφάλεια Δικαίου ολόκληρη η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υπογράμμισε πρόσφατα και πάλι το πόσο υψηλά θα είναι τα εμπόδια για τέτοια προστατευτικά μέτρα από τα κρατίδια. «Δεν ήταν αυτό που ήθελαν οι 16 τοπικοί Πρωθυπουργοί», δήλωσε επικριτικά ο Wüst, ο οποίος είναι επί του παρόντος επικεφαλής της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση φέρει πλέον και την ευθύνη για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας, πρόσθεσε. 

Ο Πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Winfried Kretschmann (Πράσινοι) παραπονέθηκε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αφαίρεσε από τα κρατίδια τα εργαλεία. «Αλλά θα ήταν σωστό να μας δώσουν την εργαλειοθήκη για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία ανάλογα με την περίσταση». Ο Kretschmann απηύθυνε έκκληση στους ανθρώπους να φορούν εθελοντικά τις μάσκες τους στους εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: FAZ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.