Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Tagesschau:«Μέχρι πού θα φτάσει ο στρατός του Putin;»

Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD δημοσιεύεται αποκλειστικό ρεπορτάζ του Florian Flade που αναφέρεται στις αναλύσεις και εκτιμήσεις της γερμανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΒΝD) και της Bundeswehr σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Παρόλο που η ΒΝD έχει αποχωρήσει από την Ουκρανία, εξακολουθεί να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ, όπως επισημαίνεται, οι ειδικοί δεν είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων. 

Θεωρούν ότι το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την εκστρατεία του και ότι θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του τουλάχιστον τα ανατολικά της χώρας, ενώ στα ρωσικά σχέδια περιλαμβάνεται και η κατάληψη του Κιέβου. Η πιο αιματηρή φάση του πολέμου πιθανότατα δεν έχει έρθει ακόμη, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς ο Putin δεν έχει χρησιμοποιήσει όλα τα συστήματα που διαθέτει το οπλοστάσιό του, αλλά και ορισμένες μονάδες του ρωσικού στρατού που ήταν σε ετοιμότητα στα σύνορα, δεν έχουν προωθηθεί ακόμα στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα έθετε σε κίνδυνο την εξουσία και την επιρροή του Ρώσου Προέδρου, το αντίθετο μάλιστα: το περιβάλλον του εξακολουθεί να του είναι πιστό, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, περί ασθένειάς του. Έχει διαπιστωθεί, ωστόσο, ότι πράγματι ο Putin τους τελευταίους μήνες απομονώνεται όλο και περισσότερο, διαβάζοντας κυρίως ιστορικά και ιδεολογικά συγγράμματα, ενώ έχει γράψει και ο ίδιος. Πάντως, όπως αναφέρεται, δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με εσωτερικές και οικονομικο-πολιτικές υποθέσεις.

Όσον αφορά τον ουκρανικό στρατό, οι υπηρεσίες ασφαλείας επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και έχει αποκρούσει πολλές επιθέσεις των Ρώσων, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια δυτικών οπλικών συστημάτων. Θεωρείται βέβαιο ότι οι απώλειες στις τάξεις του ρωσικού στρατού είναι πολύ μεγαλύτερες από τα επίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για 500 νεκρούς και 1600 τραυματίες. Η ρωσική πλευρά ανέμενε ότι θα μπορούσε πιο γρήγορα να καταλάβει πόλεις στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το Χάρκοβο, η Χερσών, η Μαριούπολη ή το Κίεβο και στον ρωσικό στρατό επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια, καθώς έχουν γίνει οργανωτικά λάθη και υπάρχουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό με τρόφιμα, βενζίνη και πυρομαχικά. Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν, δε, αξιόπιστες τις πληροφορίες περί στρατιωτών που έχουν λιποτακτήσει.

Στα πρώτα κύματα επιθέσεων συμμετείχαν κυρίως νέοι, άπειροι στρατιώτες, που υπηρετούν τη θητεία τους, κάτι που πιθανότατα έγινε συνειδητά: πιθανόν να είναι τακτική της Ρωσίας να θυσιάσει αυτές τις στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να εμπλέξει τον ουκρανικό στρατό σε μάχες που θα τον αποδυναμώσουν και κατόπιν να αξιοποιηθούν οι πιο έμπειρες και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες, προκειμένου να περικυκλώσουν τις υπό πολιορκία πόλεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τελικά θα καταληφθεί και το Κίεβο, χωρίς να έχουν σαφή εικόνα για το πότε θα συμβεί αυτό. Θα μπορούσε να προηγηθεί μια μεγαλύτερης διάρκειας στρατιωτική περικύκλωση και πολιορκία, με εν μέρει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό και με κατάρρευση των συστημάτων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, καθώς και του ανεφοδιασμού με τρόφιμα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε, εν συνεχεία, να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, προσφέροντας στους αμάχους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την πόλη με ασφάλεια, ενώ όσοι θα παρέμεναν, θα θεωρούνταν μαχητές και ως τέτοιοι θα αντιμετωπίζονταν. Αντίστοιχη ήταν και η εξέλιξη στον πρώτο πόλεμο στην Τσετσενία στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό η πρωτεύουσα Grozny.

Το ρεπορτάζ αναφέρει, επίσης, ότι όταν πλέον είχε διαφανεί ότι θα ξεσπάσει πόλεμος, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Bruno Kahl, βρισκόταν στο Κίεβο, σε ένδειξη συμπαράστασης, καθώς οι Ουκρανοί ομόλογοί του του είχαν ζητήσει, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, να μην ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του. Η αποχώρηση του επικεφαλής της BND από την ουκρανική πρωτεύουσα ήταν τελικά πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο B. Kahl πέταξε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος -είναι ο μόνος επικεφαλής γερμανικής Υπηρεσίας που έχει αεροσκάφος στη διάθεσή του- και με μια μικρή ομάδα συνεργατών του στις 23 Φεβρουαρίου στο Κίεβο και, κατόπιν, το αεροσκάφος κατευθύνθηκε για λόγους ασφαλείας σε γειτονική χώρα. Στο μεταξύ στο Κίεβο ήδη γίνονταν προετοιμασίες αποχώρησης, καθώς η Γερμανική Πρεσβεία έκλεισε προσωρινά, αλλά και οι Γερμανοί πράκτορες που βρίσκονταν επί τόπου, προετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν το Κίεβο. Στα γραφεία της BND καταστρέφονταν έγγραφα, καθώς οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούσαν πλέον πολύ πιθανή μια ρωσική εισβολή. Νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου ξεκίνησε η ρωσική επίθεση, οπότε ο επικεφαλής της BND αναχώρησε, κάτι που ωστόσο δεν ήταν εφικτό αεροπορικώς, για αυτό και έφυγε με αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση προς την Πολωνία. Και αυτό αποδείχτηκε δύσκολο, καθώς ήδη πολλοί Ουκρανοί είχαν πάρει τον δρόμο της φυγής. Τελικά ο Bruno Kahl έφτασε στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.