Η Γερμανία εξήγαγε κατά την περασμένη χρονιά πολεμικά όπλα αξίας 1,51 δις Ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το 2017. Περισσότερο από το 60% των όπλων αυτών κατευθύνθηκε σε χώρες εκτός του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων συγκρίσιμων κρατών.
Οι παραδόσεις σε αυτές τις λεγόμενες «τρίτες χώρες» είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, καθώς ορισμένες εξ αυτών έχουν επικριθεί για παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή εμπλέκονται σε συγκρούσεις στην περιοχή τους.
Οι αριθμοί προκύπτουν από την απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος σε επερώτηση της βουλευτή του Die Linke, Sevim Dagdelen. Σύμφωνα με την απάντηση, η αξία των παραδόσεων πολεμικών όπλων αυξήθηκε το 2021 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το 2020 καταγράφηκαν εξαγωγές της τάξης του 1,38 δις Ευρώ.
Οι δέκα κύριες χώρες-αποδέκτες πέρυσι ήταν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Κατάρ, η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία και τα μέλη της ΕΕ Ιταλία, Ολλανδία, Λετονία και Αυστρία. Η πολιτικός του Die Linke Dagdelen επέκρινε κυρίως τις παραδόσεις όπλων στον εταίρο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ Τουρκία. «Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες γερμανικών πολεμικών όπλων, παρά τις παράνομες εισβολές στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη και τις στρατιωτικές απειλές σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, καθιστά σκέτη φάρσα οποιαδήποτε επίκληση από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μιας Εξωτερικής Πολιτικής που βασίζεται στις αξίες», δήλωσε
Πηγή: DPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.